En arbejdsplads, som har det godt sammen, arbejder også godt sammen. Ryk dine kollegaer ud af kontorstolene og ud i den frie natur eller til helt anderledes oplevelser.
Nedenfor har vi samlet intet mindre end 25 teambuilding øvelser og lege, som kan være til stor gavn for dig og dit team. Her er både øvelser, som fungerer godt til børn og voksne, og de kan derfor passende også bruges til skoleklasser, nye mennesker du skal lære at kende eller som en ‘icebreaker’ til familiefødselsdagen.
Hvis du leder efter teambuilding aktiviteter fra prof. leverandører, så kig på teambuilding.dk.
Rigtig god fornøjelse!
Indhold
Teambuilding øvelser indendørs
Teambuilding øvelser i naturen har man efterhånden set en del af, men nedenstående øvelser fungerer perfekt indendørs. Skal jeres arrangement foregå en dag, hvor det står ned i stænger, skal det bestemt ikke begrænse jer – det kræver blot lidt plads og god fantasi.
Cafémodellen
Formål: Cafémodellen retter sig mest til arbejdspladsen, som har brug for et ekstra skub, når det kommer til bedre kommunikation, og er en god måde at lære af hinandens erfaringer.
Hvad skal I bruge: En stol til hver deltager og lidt god gulvplads.
Instruktioner: I jeres team udvælger I en række “talspersoner” – dette skal være halvdelen af deltagerne til øvelsen. Hver talsperson får 5 minutter til at forberede et kort oplæg, som max må vare 2 minutter. Oplægget skal omhandle en positiv oplevelse og en udfordrende situation.
Alle deltagere sætter sig i to cirkler med front mod hinanden, to og to overfor hinanden. Alle deltagere i yderkredsen fortæller om deres positive oplevelse og deres udfordring til personen overfor i inderkredsen. Når talspersonen er færdig, skal modtageren kort sige to tanker, som faldt hende/ham ind ved at lytte.
Når yderkredsen er færdig, er det personerne i inderkredsens tur. Når man har delt sine erfaringer med den første, rykker inderkredsen en plads til højre. Sådan får man delt sine erfaringer med flere forskellige.
Psst..!: Denne øvelse kan varieres på et utal af måder. Den kan laves frit på gulvet, hvor deltagerne bevæger sig rundt mellem hinanden, eller man kan variere øvelsen ved at deltagerne i stedet stiller to spørgsmål til hinanden, som den anden skal svare på. Så bytter man spørgsmål og går videre til den næste.
Bryd-barrieren bingo
Vi kender alle den klassiske bingo, som her er fornyet og lavet om til den perfekte lær-hinanden-at-kende-øvelse.
Formål: Her sættes både grin og god stemning igang, mens I samtidig lærer hinanden bedre at kende. Øvelsen er derfor oplagt til nye selskaber eller arbejdspladser, hvor I endnu ikke kender hinanden personligt.
Hvad skal I bruge: Papir og kuglepenne til at lave bingopladerne, god plads til at gå rundt på og kreative hjerner.
Instruktioner: Øvelsen tager ca. 20-30 minutter, alt efter hvor store I laver jeres bingoplader. Bingopladerne laves ikke her med numre, men med vilkårlige ting/udsagn, eller med ting som passer specifikt til folk i gruppen. Herefter går alle deltagere rundt og skal finde folk, som passer på den enkelte påstand og skriver dennes navn på. Når én har pladen fuld, råber hun/han “Bingo!”.
Eksempler at skrive på bingopladen kunne være “Jeg har dykket med hajer”, “Jeg har to søskende”, “Jeg kommer fra Viborg” eller “Jeg har besøgt ti lande”.
Psst..!: Et godt fif er, at lade det ene hold lave en bingoplade til det andet hold.
Teambuilding øvelse med Lego: God kommunikation med legoklodser
Du husker sikkert de lange timer, man kunne lege med Lego, da man var lidt mindre. Nu er det tid til at finde det indre legebarn frem, da denne øvelse kombinerer leg med legoklodser med kommunikation. Hvem vidste, at man stadig kan få så meget ud af, at lege med det velkendte klodser?
Formål: Øger kommunikationsevnen og er derfor en oplagt øvelse til jeres arbejdsplads, hvis I lige trænger til at få finpudset kommunikationsevnerne.
Hvad skal I bruge: Legoklodser i massevis, to separate borde og et viskestykke.
Instruktioner: Inddel hele gruppen i minimum 4 hold (2 – 3 personer på hvert hold). På forhånd af denne øvelse, skal gruppelederen have skabt en legofigur – gerne med flere forskellige farver og nogle vanskelige former. Denne deltager tildækker legofiguren med et viskestykke, så ingen kan se figuren. Derudover ligges et sæt helt identiske legoklodser ved den sidste station – gruppelederen kan naturligvis ikke være med i legen, men sikrer i stedet at alle overholder reglerne.
De fire hold fordeler sig nu på 4 forskellige stationer. Det første hold ved den tildækkede legofigur, de to næste hold længere væk og endeligt det sidste hold, som står ved de identiske legoklodser.
Holdet ved den første station, må nu se legofiguren.
De personer der står ved den første station må gerne se figuren. De skal nu fortælle det videre til det næste led (som ikke har set figuren). Dette led skal fortælle det videre til de næste personer, som til sidst skal fortælle det til den sidste station, der skal forsøge at forme den samme figur.
Legen er færdig når den sidste station tror, at de har lavet den samme figur, som der er på den første station.
Teambuilding øvelser i naturen og udendørs
Solen skinner, græsset er grønt og I skal selvfølgelig udenfor og komme hinanden ved. Teambuilding øvelser i naturen er gode til at ændre rammerne omkring jer, hvilket som regel gør noget godt ved gruppedynamikken. Disse udendørs teambuilding øvelser fungerer oftest bedst til arbejdspladser, men kan sagtens også bruges som aktivitet til en fødselsdag eller polterabend – alle selskaber, hvor I skal have nedbrudt nogle facader, fungerer disse til.
Kom hinanden ved med udfordringer
Formål: Denne udendørs teambuilding øvelse er god til at splitte små fasttømrede grupper op, og derved lære medarbejderne at arbejde tættere sammen på tværs af afdelinger. Øvelsen fungerer derfor allerbedst til to eller flere mindre grupper.
Hvad skal I bruge: Papir og blyanter.
Instruktioner: Øvelsen tager typisk 30 min – 1 time, men kan naturligvis tilrettelægges, så den passer til jeres tidsforbrug. Fordel hele holdet ud i to eller mindre grupper og gerne i grupper, de ikke er vant til.
På forhånd har I lavet en ’sjov – og skræk’-liste over ting der skal gøres. I skal udfordre hinanden på utraditionelle ting. På den måde vokser I nemlig både som team, mens I fået en sjov oplevelse sammen i baggagen.
Udfordringerne kan være f.eks.: Tage en selfie med en fremmede, fordel gruppen op i alder, fordel gruppen op i interesser, finde det sjoveste øjeblik og forevige det med en video, eller noget helt andet. Det hold der når flest opgaver, og løser dem korrekt, vinder selvfølgelig udfordringen.
Psst..!: Præmien til vinderne kan passende være noget, der kommer hele arbejdspladsen til gode og derved sikrer et endnu bedre fællesskab – det kunne f.eks. være at vinde retten til at bestemme aktiviteten til næste kollega-dag eller bestemme det sted, hvor I skal mødes og drikke nogle fyraftensøl.
Den perfekte firkant
Formål: Denne udendørs teambuilding øvelse styrker særligt tilliden i jeres gruppe, da hele øvelsen går ud på at lade nogle lede, mens andre tier. Øvelsen passer bedst til 2 – 20 personer, og er derfor oplagt til de fleste arbejdspladser.
Hvad skal I bruge: Et langt reb og et bind til at blinde hver af deltagerne.
Instruktioner: Øvelsen tager typisk 15 – 30 minutter. Alle deltagere, undtagen teamlederen står i en cirkel med et reb i hænderne og lader rebet danne en cirkel.
Teamlederen styrer slagets gang – Lad alle deltagerne i cirklen få bind for øjnene og bed dem lægge rebet på gulvet i en cirkel. Nu skal alle deltagerne gå lidt rundt med bind for øjnene, og så skal de vende tilbage til rebet. Opgaven er nu, at teamlederen skal guide alle deltagere med bind for øjnene til at få rebet til at danne en firkant og ikke en cirkel.
Psst..!: I kan med fordel sætte en tidsgrænse, så går der konkurrence i den. Hvis I virkelig ønsker at højne konkurrenceelementet, kan I også aftale, at teamlederen skal være tavs og ikke må hjælpe – så bliver de klassiske roller forhåbentligt rystet lidt op i!
Minefeltet
Formål: Denne teambuilding øvelse egner sig bedst til 2 – 10 deltagere, vigtigst er det blot, at det er et lige antal. Teambuilding øvelser i naturen som denne fokuserer særligt på tillid, god kommunikation og at videregive kritisk og god information. Aktiviteten kan bruges af arbejdspladser, såvel som skoler, og kræver ikke det store udstyr, men er god at lave udendørs.
Hvad skal I bruge: Afsæt ca. 15 – 30 minutter til øvelsen. Derudover skal I bruge et par forskellige håndholdte objekter og nogle bind til at binde for øjnene.
Instruktioner: Find et stort åbent område – det kan evt. være jeres kontorlokale, hvis I har et åbent kontor, parkeringsplads eller måske et sted med en større græsplæne eller andre udendørs steder.
Deltagerne skal nu gå sammen 2 og 2 og stå over for hinanden på tværs af den åbne lokalitet. Nu skal den ene af deltagerne have bind for øjnene, og den anden skal placere disse forskellige objekter på banen. Det skal begge fra hvert hold gøre.
Når I har placeret objekterne jævnt rundt omkring, er opgaven nu, at den deltager uden bind for øjnene, skal lede deres kollega hen over feltet uden at træde på de mange objekter.
Psst..!: Man behøver ikke gøre det på samme tid, men det gør det ekstra sjovt og bringer konkurrenceelementet til spillet.
________________________________________________________________________________________
Brug for idéer til større teambuilding aktiviteter og oplevelser? Se vores mange forslag her: Teambuilding aktiviteter
________________________________________________________________________________________
Grin og kommunikation: Sjove teambuilding opgaver
Tegning ryg-mod-ryg
Formål: Denne sjove teambuilding øvelse er en nem og sjov måde, hvorpå I kan forbedre jeres kommunikationsfærdigheder. Øvelsen kan bruges til de fleste grupper, og så længe I er et lige antal, kan der være så mange med, som passer til jeres arbejdsplads.
Hvad skal I bruge: Noget papir, kuglepenne/tuscher og nogle udprintede tegningsmønstre eller former, som er nemme at tegne.
Instruktioner: Gruppen skal inddeles i hold med to personer i hver, der skal sætte sig med ryggen mod hinanden. Den ene person får udleveret et billede med en figur eller noget andet nemt, der skal tegnes. Den anden får et stykke blankt papir og noget at tegne med.
Personen, der holder billedet skal nu verbalt give instrukser til den der tegner, om hvordan denne ting skal tegnes. Selvfølgelig ikke ved at fortælle hvad det er, eller hentyde til det. Dette har de nu et bestemt stykke tid til alle sammen, og derefter kan man bytte rundt, så rollerne er vendt om.
Psst..!: Er I nogle konkurrencemennesker, kan man også nemt lave øvelsen om til en konkurrence med en dommer, der bedømmer billederne til sidst.
Det skæve tårn i Pisa:
Formål: Det skæve tårn i Pisa kan skam bruges til meget mere end fjollede turistbilleder – nemlig at teste jeres evner indenfor kreativ problemløsning og godt samarbejde og så er den supersjov.
Hvad skal I bruge: Cirka 20 stykker ukogt tørspaghetti, en rulle malertape, en meter snor, en pose skumfiduser for hvert hold og godt med plads.
Instruktioner: Kun ved hjælp af disse genstande, skal de inddelte hold kæmpe om hvem der kan bygge det højeste tårn.
Der er selvfølgelig et men: Skumfiduser skal være på toppen, altså den af genstandene der er højest oppe og konstruktionen skal kunne stå af sig selv (ingen hænder, stole, papirklips eller andet) i mindst 5 sekunder.
Hvis tårn holder mon bedst?
Mulighedernes spil:
Formål: Denne teambuilding øvelse egner sig bedst til små og mellem-store grupper – dermed bliver øvelsen mere intim, og I sikrer jer, at alle deltagere når at komme på banen. Øvelsen egner sig godt, hvis I leder efter et sjovt indslag, som sørger for at I også skal tænke kreativt. Her er både personlig innovation og kreativiteten sat på prøve!
Hvad skal I bruge: I skal blot bruge nogle tilfældige redskaber og objekter. Afsæt ca. 5 min pr. runde.
Instruktioner: Den her teambuilding øvelse, er et super sjovt indslag, hvis man både leder efter noget sjovt og kreativt.
Hver deltager får udleveret et tilfældigt objekt og uden at måtte sige noget, skal vedkommende lave en demonstration, der viser hvordan man kan bruge objektet.
De resterende deltager skal så gætte, hvilket objekt personen prøver at mime!
Lærerige og udfordrende øvelser:
Et problematisk puslespil:
Formål: Formålet med denne øvelse er, at deltagerne bliver bevidste om samarbejdets betydning i en gruppe. Specifikt er målet at skærpe opmærksomheden på hinandens arbejdsprocesser, og værdien i både at give og modtage. Øvelsen tager ca. 45 minutter og fungerer bedst til under 20 personer.
Hvad skal I bruge: Et lokale med god gulvplads eller borde, hver med plads til 4-6 personer, kuverter, billeder, saks og eventuelt en række spørgsmål til observatøren.
Instruktioner: Find en række billeder og klip dem ud som puslespil. Der skal være ca. 6-8 brikker i hvert puslespil. Del deltagerne op i grupper på 4-6 elever.
Én person i gruppen vælges som observatør. De andre deltagere i gruppen får hver udleveret en kuvert med puslespilsbrikker. Der skal være det antal puslespil, som der er personer med i øvelsen. Er der ud over observatøren 4 i gruppen, skal der dermed udleveres 4 kuverter, hvor brikker fra 4 puslespil er blandet i kuverterne. Der skal være det samme antal brikker i alle kuverter.
Herefter gives følgende introduktion til deltagerne:
“I har nu alle fået en konvolut med en række brikker. Opgaven går ud på, at I skal samle brikkerne fra kuverterne, så alle til sidst har et færdigt billede foran sig. Der er brikker fra forskellige puslespil i alle kuverterne. Opgaven skal løses via følgende vigtige regler:”
- I må ikke tale, mens I udfører opgaven.
- Giv brikker væk for at hjælpe andre, men I må ikke lave andres puslespil.
- I må ikke selv bede om brikker fra andre eller gøre tegn til, at I mangler brikker.
- I må ikke tage brikker fra andre.
Opgaven er løst, når alle i gruppen har et færdigt puslespil foran sig (eller når en eventuelt fastsat tid er gået).
Observatøren instrueres i at holde øje med, hvordan processen skrider frem – dette foregår adskilt fra gruppen. Observatøren skal skrive noter undervejs, og kan anvende nedenstående spørgsmål til inspiration.
Psst..!: Nogle af spørgsmålene efterfølgende til observatøren kunne f.eks. være hvordan gruppen var sammen om opgaven, hvem af deltagerne, som var særligt opmærksom på de andres behov og om øvelsen kan gøres anderledes/bedre en anden gang.
På denne måde får I det meste ud af øvelsen ved lige af reflektere efterfølgende.
Den vandrende ring:
Formål: Teambuilding øvelser, som ikke blot er sjove, men som også udfordrer jer, er oplagt til teamet, som lige trænger til et ekstra skub. Dette skub kan gives med legen ‘Den vandrende ring’. I kan være så mange deltagere, som passer til jeres team, og I bestemmer selv hvor lang tid, I vil bruge på øvelsen.
Hvad skal I bruge: I skal blot bruge 1 tandstik pr. deltager og en enkelt gardinring eller lignende.
Instruktioner: Alle deltagere står på en række og har alle en tandstik i munden. Nu gælder det om at lade ringen vandre fra tandstik til tandstik, indtil den har nået hele rækken igennem.
Hænder er strengt forbudte at bruge, og tabes ringen undervejs, skal hele rækken begynde forfra. Hvis man vil have et konkurrenceelement ind over, kan man lave to rækker, hvor det så gælder om at få transporteret ringen først igennem rækken.
Psst..!: Da øvelsen er en smule mere intim end de fleste teambuilding øvelser, skal I dog lige sikre jer, at alle er komfortable med det, hvis den bruges på arbejdspladsen.
Luft under vingerne
Formål: Billigt, nemt, hurtigt og sjovt! Sådan beskrives denne øvelse bedst. Den er nem at få stablet på benene, men kan være svær at løse uden gode samarbejdsevner.
Hvad skal I bruge: God plads (gerne 20 – 30 meter eller større), rød tape, målebånd, A4 papir (gerne i forskellige farver), stopur og naturligvis en præmie til vinderen.
Instruktioner: Del alle deltagere op i hold á 2-4 personer. Hver gruppe får udleveret papir og tape og får x antal minutter til at skabe verdens bedste papirfly. Og her er fri leg – man må bruge så mange farver, tape og papir, som man drømmer om. I kan vælge, at udseendet på flyet er en del af bedømmelsen.
Lav en bane og test papirflyene – er det mon det flotteste og mest imponerende fly, som også flyver længst?
Her kan I også vælge at bedømme på tid i luften i stedet for antal meter. Legen her med papirflyene kan skabes på mange måder
Psst..!: En anderledes måde at inkorporere papirfly i teambuilding øvelser er ved at bede hver deltager om at skrive sit navn på et stykke papir sammen med to interessante informationer om sig selv. Lad derefter alle deltagerne folde deres papirer til fly. Alle smider deres papirfly i luften og derefter henter alle et, der lander i nærheden. Personen, der henter papirplanet, skal åbne det, læse oplysningerne og finde den person, det tilhører.
________________________________________________________________________________________
Brug for idéer til større teambuilding aktiviteter og oplevelser? Se vores mange forslag her: Teambuilding aktiviteter
________________________________________________________________________________________
Øvelser til voksne:
Holdningsøvelse:
Formål: På en stor arbejdsplads kan nogle kollegaer nogle gange falde lidt tilbage i baggrunden og derved kan I nemt gå glip af nogle gode snakke. Øvelsen her giver en god platform til at alle, også dem som ikke fylder mest i lokalet, kan få muligheden for at blive hørt. Samtidig kræver øvelsen at man lærer at begrunde sine holdninger og forstå andres.
Hvad skal I bruge: Et stort åbent lokale. På gulvet i lokalet mærker I 7 liner på gulvet, som henholdsvis repræsenterer ‘Meget uenig, uenig, lidt uenig, neutral, lidt enig, enig og meget enig’.
Instruktioner: Øvelsen kender nogle af jer måske allerede fra diverse Youtube-videoer, hvor forskellige mennesker, som har én ting tilfælles, skal tage stilling til en række udsagn.
Kender I ikke til øvelsen, foregår den ved, at en person råber x antal udsagn op, som alle deltagerne skal tage stilling til – ved at stille sig på den linje, som repræsenterer deres holdning. Bliver der f.eks. råbt op at “jeg føler mig udenfor på arbejdspladsen”, skal deltagerne give til kende om de er enige eller uenige med udsagnet.
Udsagnene kan være så personlige eller sjove, som I ønsker, og det bedste udgangspunkt kommer af en god blanding af både alvorlige og fjollede udsagn.
Slut evt. hvert enkelt spørgsmål af med at spørge om nogen af dem ønsker at skifte plads- og hvorfor.
Psst..!: Husk at give plads og tid til at deltagerne kan begrunde deres holdninger – især hvis det er et følsomt udsagn.
I videoen nedenfor kan du se hvordan legen kan fungere – her med en række personer, som alle har det tilfælles, at de er ateister:
Klassificeringsspil:
Formål: Hvor godt kender vi egentlig de mennesker, som vi går op og ned af på arbejdet? Klassificeringsspillet her kan både bruges, som en mere kompleks teambuilding øvelse på arbejdspladsen, eller som en hurtigere icebreaker til nye selskaber. Legen tager ca. 10 – 15 minutter og er derfor nem at smide på bordet.
Hvad skal I bruge: Ingenting.
Instruktioner: Start med at dele folk ind i hold. Gør det klart at det, at på forhånd at dømme folk på baggrund af stereotyper er noget som man altid skal undgå – man får ikke noget godt ud af det. Derefter beder man folket om at introducere dem selv, og fortælle om ting de godt kan lide og ting de ikke kan lide. Efter de her introduktioner, så forklar dem, at deres opgave nu er, at klassificere dem selv, som et hold, i to eller tre undergrupper ved at bruge positive kriterier.
Psst..!: Eksempler på opdeling kan være morgenmennesker, folk der elsker ananas på deres pizza, natugler osv.
Åben en restaurant for en aften:
Formål: Er du en haj i et køkken? Sæt dine evner i spil og prøv kræfter med restaurant-øvelsen her. Aktiviteten kan varieres i et utal af faconer og kan både rettes mod børn, såvel som voksne. Det vigtigste er blot at afsætte nok tid og forsøge at have en god kampånd hele vejen igennem.
Hvad skal I bruge: Umiddelbart kan det virke en smule omstændigt at få stablet denne øvelse på benene – men fortvivl ej! De fleste redskaber findes hjemme i jeres egne køkkener. Hvis I er heldige, stiller en af jer køkkenet i privaten til rådighed – mangler der noget, kan alle naturligvis bidrage med indkøb og ekstra redskaber.
Instruktioner: Nu gælder det om at få skabt en restaurant for aftenen – del jer op i små hold og afsæt x antal minutter til at få skabt en menu hver. Rammerne kan være så frie, som fantasien tillader det.
I virkeligheden handler det ikke så meget om hvad for noget mad, I får kreeret – det handler om hvilken kampgejst, I klarer det med. Løft hinanden og husk – det er bare for sjov!
Psst..!: Tag gerne inspiration fra det kendte program “Masterchef” hvor amatørkokkene skal igennem en række udfordringer – det kan f.eks. være blindsmagning eller par-madlavning, hvor 2 personer skal skabe den fuldstændige samme ret – bare uden at kunne se, hvad den anden laver.
Teambuilding øvelser til skole og børn:
Flyt en vand:
Samarbejde og børn er ikke altid en ligning som går op – og nogle gange er der bare behov for ekstra hjælp! Det gode ved nedenstående teambuilding øvelser til skoler, er, at mens de både styrker sammenholdet, koncentrationsevnen og samarbejdsviljen hos børnene, har de det også sjovt imens – det føles fuldstændig som en leg for børnene!
Formål: Samarbejde, samarbejde og samarbejde. Mere tydeligt kan det vidst ikke sige – børnene kan ikke gennemføre øvelsen uden at forstå hinanden og lære at samarbejde – også selvom der skal lidt øvelse til.
Hvad skal I bruge: Træstub med snore i, vandflaske eller drikkedunk og 2 kegler.
Instruktioner: Børnene fordeler sig ved de forskellige snore på træstubben. Vandflasken er placeret på midten af stammen, og holdet skal nu transportere den fra kegle A til kegle B – uden at den vælter!
Det gælder for børnene om, at få flest “mål”, altså transportere vandflasken flest gange uden at den vælter.
Skulle det ske, at vandflasken vælter undervejs, samles den blot op og der fortsættes, hvor den væltede – dog får holdet kun et halvt point for denne runde.
Hvis vandflasken ikke falder ned undervejs gives der fuldt point. Holdets point skrives ned af instruktør/læreren til sidst. Det hold med flest point vinder udfordringen.
Psst..!: Måske nogle af børnene allerede kender denne teambuilding øvelser fra spejder eller idræt i skolen? Så lad dem hjælpe de andre børn, med at komme godt igennem øvelsen. Dette skaber et endnu bedre bånd mellem børnene. Hold evt. øvelsen udendørs da der sagtens kan blive spildt en masse vand.
Siddeøvelse:
Formål: Her er det igen samarbejdet som er i fokus – teambuilding øvelsen til skoler er især god til de yngre klasser, da øvelsen er simpel og hurtig at komme igennem.
Hvad skal I bruge: Ingenting.
Instruktioner: Alle eleverne står i en rundkreds og har alle enten højre eller venstre side ind mod midten. Eleverne skal stå så tæt ved hinanden, at de kan sidde på hinandens lår.
Øvelsen går herefter i al sin enkelthed ud på, at de skal danne en kreds, hvor alle sidder på hinandens lår. Hvis blot en enkel begynder at tvivlen på tilliden, går det udover alle – derfor gælder det om at skabe en tryg og sikker stemning!
Gå gennem papiret:
Formål: Denne teambuilding øvelse til folkeskoler egner sig bedst til mindre grupper, og I kan derfor passende vælge at dele skoleklassen op i flere mindre hold. Ikke nok med at børnene lærer at samarbejde, kræver denne teambuilding øvelse til skoler også en god portion af kreativ problemløsning – som er godt at have både inden- og udenfor klasseværelset!
Hvad skal I bruge: Sakse og rigeligt med aviser eller A4 papir.
Instruktioner: Start med at lave to eller flere hold, og tildel hvert hold et par aviser eller A4-papirer.
Nu gælder det om at folde og klippe avisen/papiret på en sådan måde, at alle deltagere kan komme igennem avisen med hele kroppen.
Hullet i avisen/papiret skal kunne laves uden at materialet går i stykker.
Psst..!: Som med en del teambuilding øvelser til skoler, er der én simpel måde at løse opgaverne på. Her skal der faktisk kun bruges en side for at løse opgaven, men der skal garanteret bruges mange sider til at øve sig på!
I videoen nedenfor kan du se den “korrekte” løsning til øvelsen – når først man kender svaret, er det det nemmeste i verden!
________________________________________________________________________________________
Brug for idéer til større teambuilding aktiviteter og oplevelser? Se vores mange forslag her: Teambuilding aktiviteter
________________________________________________________________________________________
Teambuilding øvelser til bedre kommunikation:
Kommunikation, kommunikation og kommunikation! Enhver øvelse eller aktivitet kan udføres, men lykkedes I ikke med at snakke ordentligt med hinanden, er det til ingen verdens nytte. Nedenstående teambuilding øvelserne til god kommunikation fokuserer særligt på jeres interne kommunikation og er derfor god til både skoleklasser og arbejdspladser – uanset alder vi skal alle lære at snakke med hinanden!
Fold dugen:
Formål: Teambuilding lege som denne egner sig bedst til 4 – 6 i hver gruppe – er I flere end dette, kan I blot dele jer op i mindre hold.
Hvad skal I bruge: 1 dug/tæppe/presenning eller lignende pr. gruppe.
Instruktioner: Start med at folde dugen/tæppet ud på jorden og bed alle fra gruppen om at træde op på den. Herfra er det ikke længere tilladt at røre jorden.
Gruppens opgave er nu at folde dugen sammen på midten, så den er halvt så stor som før – der er bare et lille ‘men’. Dette skal nemlig gøres, mens alle deltagere stadig er på dugen.
Lykkedes gruppen med dette, kan I passende forsøge at folde dugen endnu engang til halvt areal, mens alle fortsat står på dugen.
Fortsæt med at folde dugen så mange gange, det kan lade sig gøre.
Psst..!: Denne teambuilding øvelse med fokus på kommunikation er nem at tilføre et konkurrenceelement – enten ved at sætte tidsbegrænsning på opgaven eller ved at sætte to hold op imod hinanden.
Hjælp den blinde:
Formål: Når blot en af vores sanser forsvinder, bliver vi pludselig mere afhængige af hjælpen omkring os. Denne øvelse træner netop jeres evne til at kommunikere på en utraditionel måde – det er slet ikke så ligetil.
Hvad skal I bruge: Et klæde til at dække øjnene med til halvdelen af deltagerne.
Instruktioner: Lav en forhindringsbane, som deltagerne skal igennem. I afgører selv hvor lang eller besværlig banen skal være – øvelsen kan derfor varieres uendeligt – også efter aldersgrupper.
Del deltagerne op i tomands-hold, hvor den ene får bind for øjnene, og den anden guider. Guiden guider den blinde igennem forhindringsbanen, så den blinde klarer forhindringerne nemt.
Når banen er gennemført, byttes roller.
Psst..!: Skal I have det fulde udbytte ud af denne øvelse, kan I passende afslutte med, at hver deltager skal sætte nogle ord på, hvad der fungerede godt og hvad der kan arbejdes på fremover. Sådan får man det fulde udbytte ud af teambuilding øvelser rettet mod bedre kommunikation.
Træstamme:
Formål: Vi kender vidst alle den klassiske tillidsøvelse – fald tilbage og håb at nogen griber dig. Denne øvelse er en variant af denne, hvor jeres tillid til hinanden sættes på den ultimative prøve.
Hvad skal I bruge: Til denne øvelse skal der bruges et tørklæde eller lignende til at dække øjnene. Øvelsen passer bedst til 8 – 10 deltagere i hver gruppe.
Instruktioner: Øvelsen kan laves på to forskellige måder.
I den første variant står alle i gruppen i en tæt cirkel, mens én person står i midten og agerer træstamme. “Træstammen” skal nu lade sig falde ud mod kredsen, mens deltagerne i cirklen går sammen om at tage imod og rejse “træstammen” til lodret igen – her er det vigtigt ikke at skubbe for meget.
Personen, som agerer træstammen, må ikke flytte fødderne, og sker dette, skal øvelsen startes forfra. “Træstammen” skal bære bind for øjnene, og i takt med at tilliden øges, kan kredsens omkreds øges gravist.
I den anden variant af øvelsen ligger personen, som agerer træstamme, på jorden med lukkede øjne. Mindst fire deltagere står langs hver side af personen og en enkel deltager står ved hovedet og støtter her.
“Træstammen” skal nu løftes helt op til skulderhøjde, mens deltagerne forsigtigt flytter sig med “træstammen” til en ny position. Når alle deltagere har flyttet sig, lægges “træstammen” nænsomt ned på jorden igen.
Psst..!: Skift gerne så alle når at agere som træstamme. Er I allerede godt trænet i øvelsen, kan I gøre sværhedsgraden ekstra svær ved at alle deltagere bærer bind for øjnene – nu handler det både om tillid og kommunikation!
Salt & peber:
Formål: Øvelsen egner sig især til grupper, hvor I ikke kender hinanden på forhånd, da den fungerer som en nem og hurtig icebreaker.
Hvad skal I bruge: Tape, en kuglepen, et stykke papir hver, og en liste med to ting der passer godt sammen (som f.eks. printer og blæk, sushi og soya eller salt og peber).
Instruktioner: Skriv den ene halvdel af de to ting der passer sammen på et af de udleverede stykker papir, og den anden halvdel på det andet (F.eks salt på et stykke papir, og peber på det andet).
Tape nu et stykke papir til ryggen af hver af deltagerne, og lad dem mingle med hinanden for at prøve at finde ud af hvem, eller hvad, de selv er. Reglen er, at de kun må svare ja eller nej til hinanden.
Når de har regnet ud, hvad der står på deres seddel, skal de finde deres anden halvdel. Når denne er fundet, skal de begge sætte sig ned og sammen finde tre ting, de har til fælles, mens de andre hold fortsætter.
Psst..!: Fællesskabs øvelser som denne er især gode at starte en hel team-dag med – især hvis I ikke kender hinanden på forhånd! Har I f.eks. teambuildingsdag i det fri, kan I skyde dagen igang med øvelsen her.
Foto: // Ønsker I at højne jeres kommunikation med teambuilding øvelser? Sæt hele teambuildingsdagen i gang med “Salt & Peber” aktiviteten.
Gratis teambuilding øvelser – her kræves ingen materialer!
“Hvad skete der lige?”:
Formål: Små teambuilding øvelser som denne lærer deltagerne at vende en negativ oplevelse om til en positiv.
Hvad skal I bruge: Absolut ingenting! Øvelsen tager ca. 5 – 10 min. pr. runde og egner sig bedst til grupper på 2 og 2 – del jer derfor gerne op, hvis I er for mange.
Instruktioner: Deltager A fortæller om en oplevelse med deltager B, hvor oplevelsen var mindre positiv. Det vigtigste er, at historien er sand.
Når historien er fortalt og I har fokuseret på det dårlige, der skete, er opgaven at se efter alle de gode ting i historien. Det er deltager B’s opgave at prøve at hjælpe med at belyse både dårlige og gode ting.
Efterfølgende skiftes rollerne og det er nu deltager B der skal fortælle en historie med deltager A.
Fejr jeres fejltagelser:
Formål: Succesoplevelser på arbejdet er gode – men det kan fejl også være! Denne øvelse træner jer i at gøre fejl acceptable og skabe en positiv attitude omkring fejltagelser i jeres gruppe. Alt efter hvor godt I klarer jer, tager øvelsen som regel 5-10 minutter. Øvelsen egner sig bedst til gruppestørrelser på alt mellem 4 og 50 mennesker.
Hvad skal I bruge: Ingenting – udover tålmodighed og god energi.
Instruktioner: Opgaven er meget simpel; tæl til 100 sammen uden at lave fejl. Hver gang I når til tal, som indeholder 5 eller 0, klappes der istedet for at tælle.
Stil jer i en rundkreds, med jeres valgte instruktør i midten. Instruktøren peger herefter på en person i cirklen, og den, der peges på, tæller 1-2-3-4 og klapper i stedet for at sige 5. Peg derefter på den næste som tæller videre til 6-7-8-9 og klap. Sådan fortsætter I, så længe I kan.
Fortsæt med at pege, indtil I når 100. Hvis en deltager fejler (og det sker ofte), får han/hun besked på at strække armene i vejret i sejrsgestus og råbe “Yes!”, i stedet for at græmme sig.
Hver gang der laves en fejl, tælles der forfra fra 1. Bliv ved indtil I når de 100.
Finder I ud af, at øvelsen er for nem til jeres gruppe, kan I tælle til 100 og så tælle ned til 1 igen. Uanset hvordan I griber øvelsen an, skal I blot insistere på at fejre jeres fejl højlydt – “Yes, jeg fejlede!”
Psst..!: Sørg for ikke at afbryde øvelsen, før I når helt 100 – det giver sådan en flad fornemmelse ellers! Hvis I opdager, at det er for svært at nå til 100, så opsæt delmål i stedet for og stop ved f.eks. 50.
Lær hinanden at kende med quiz
Formål: En god quiz har ingen taget skade af – især ikke når den også kan fungere som en teambuilding aktivitet. Denne lær hinanden at kende øvelse kan bruges til diverse julefrokoster, sommerfester og andre større forsamlinger, og er bedst til arbejdspladser, hvor I ikke kender hinanden så godt endnu.
Hvad skal I bruge: 20 – 50 trivial spørgsmål med reference til jeres firma/kontor eller skole.
Instruktioner: Dette er en nem og god teambuildingøvelse, hvis man skal have et nyt team til at lære hinanden bedre at kende.
I deler jer op i hold og lader dem have lidt venskabelig konkurrence. I laver et antal spørgsmål, der specifikt omhandler jeres arbejdsplads -sværhedsgraden kan variere og tilpas det gerne til jeres formål. ”Hvilket mærke kaffe bruger vi?”, ”hvilken måned er der flest af os der har fødselsdag”, ”hvor mange arbejder der i vores IT afdeling”, osv.
Lad én person agere quiz-master og hav gerne en præmie i slutningen, som kan komme hele arbejdspladsen til gode.
Idéer til større teambuilding aktiviteter
Ovenstående teambuilding opgaver og aktiviteter har alle det til fælles, at de hurtigt kan stables på benene uden den store forberedelse eller behov for dyre rekvisitter. De fungerer godt som små “energizers” og skaber som regel en både god og afslappet stemning i firmaer og skoleklasser.
Flere og flere ønsker dog at gøre lige det ekstra ud af det, og f.eks. afsætte en hel dag eller flere dage til at forbedre sammenholdet på arbejdspladsen gennem en fed oplevelse. Udfra dette behov er flere oplevelsessteder begyndt at opsætte arrangementer nøjagtigt tilrettelagt arbejdspladser. Priserne varierer men man er ofte sikret store glæder og dage, som sent glemmes.
Her hos Funguide har vi samlet en række af de bedste udendørs og indendørs aktiviteter, som du kan læse mere om her: Teambuilding aktiviteter