Firmaarrangement, Teambuilding og Firmaevents - Idéer til aktiviteter!

Har du fået den spændende opgave at skulle finde et godt, sjovt og konstruktivt firmaarrangement med teambuilding til dig og dine kollegaer?

Du har havnet det helt rigtige sted – Her på Funguide har vi nemlig samlet de allerbedste tilbud og oplevelser til et firmaevent med teambuilding i hele Danmark.

Hvad enten du mangler idéer til firmaarrangement, en sommerfest for afdelingen, forslag til teambuilding og samarbejde eller noget helt andet, finder du med garanti nogle gode bud her på Funguide.

Vælg nedenfor hvor i landet du ønsker at se forslag.

Hvad er forskellen på et firmaevent/firmaarrangement og Teambuilding?

Ordene Firmaevent/firmaarrangement og Teambuilding kan i praksis godt dække over de samme typer af aktiviteter. Man kan f.eks. prøve et escaperoom som del af en teambuilding – eller som et firma event. 

Så forskellen ligger mere i, hvad formålet med arrangementet er.

Overordnet set er formålet med teambuilding at bygge teamet op. Dvs. at få teamet til at arbejde bedre sammen ved at de f.eks. lærer hinanden og deres indbyrdes roller at kende. Formålet med et firmaevent/firmaarrangement derimod er typisk at skabe et godt socialt miljø i virksomheden/arbejdspladsen. Det kan også være at takke medarbejderne for et godt år eller en ekstra indsats. 

Så hvis du bliver bedt om at arrangere noget teambuilding eller et firmaevent, så start med at spørge ind til den, der stiller opgaven. Hvad vil vedkommende gerne have, at der kommer ud af arrangementet?

Teambuilding skal skabe læring

Hvis formålet er at skabe læring, så peger det i retning af et teambuilding event. Læring kan f.eks. være, at lederen håber, at teamet vil få større forståelse for hinanden. At teammedlemmerne vil lære egne og hinandens styrker og svagheder at kende.

At de vil blive klogere på, hvordan de bedst kan hjælpe hinanden. Eller at de vil få øje på gode og dårlige kommunikationsmønstre. Og blive opmærksomme på værdien af god kommunikation. Det kan også være noget så simpelt, som at et nyt team skal lære hinanden at kende og rystes sammen. 

Hvis man f.eks. prøver et escaperoom som en teambuilding, vil man typisk efter aktiviteten tale om, hvad man lærte om hinanden/kommunikationen osv.. 

Teambuilding foregår enten for et enkelt team (f.eks. en afdeling) eller for flere teams på tværs af organisationen. Ofte vil der være en god organisatorisk grund til at teamet eller teams’ne skal lære at arbejde bedre sammen. 

Indimellem vil teambuilding være for hele arbejdspladsen, også selv når der er flere hundrede eller tusinde medarbejdere. Her er formålet typisk at skabe en fælles forståelse for, hvordan man skaber forandringer, kommunikerer eller lignende.

 

 

Firmaarrangement og firmaeventet handler mere om medarbejderpleje

Hvis formålet derimod mere er at gøre noget godt for medarbejderne, så peger det i retning af et firmaevent/firmaarrangement.

Her er det helt ok, at deltagerne ikke lærer en pind, men at aktiviteterne er ren underholdning!

Så hvis I f.eks. prøver et escaperoom, så vil man typisk ikke bagefter tale om, hvad deltagerne lærte. Bare at det var sjovt!

 

Sådan arrangerer du et godt firmaarrangement/firmaevent med eller uden teambuilding

I dette afsnit får lidt tips til hvordan du arrangerer et godt firmaevent med eller uden teambuilding.  Dvs. et event, hvor deltagerne starter med en teambuilding aktivitet og runder af med en sjov fest. Eller som bare er fest fra start til slut! 

Du kan læse vores uddybende guide her om hvordan man skaber et brag af en dag/aften med kollegaerne: Firmafest og sommerfest

Trin 1 – Teambuilding eller firmaarrangement / firmaevent.

Skal det være med eller uden faglig læring – ofte vil det være en kombination, men hvad er hoved fokus og hvor skal snittet lægges. Når det er besluttet bliver det nemmere at planlægge resten

Trin 2: Skab begejstring

Optakten til eventet er super vigtig! Hvis den skal blive en succes, så er det afgørende, at så mange som muligt deltager – og at de glæder sig! Sørg derfor for at skrive en sjov invitation og skab i det hele taget en hype om eventet.  Send invitationen ud i god tid.

Trin 3: Sørg for gode aktiviteter og evt. underholdning

Det er de sjove og gode aktiviteter der skaber det uforglemmelige firmaarrangement. Hvad det bliver afhænger ofte af budgettet, men der er masser af muligheder for supergode aktiviteter, der enten er gratis eller billige, men det hjælper altid at have et godt budget med pr. person.

 

 

Trin 4: Hav styr på logistikken og forplejningen

Det er vigtigt tidligt at få på plads, hvor arrangementet skal holdes. Det har nemlig afgørende betydning for hvilke muligheder I har for aktiviteter, tema osv.. 

Mange vælger at holde eventet i firmaets egne lokaler. Det er en billig løsning, der giver stor fleksibilitet. Ulempen er, at det kan være svært at skabe den helt rigtige feststemning. 

I kan også holde eventet ude. Det gør det lettere at “komme helt væk” fra hverdagen og arbejdet. Men det vil ofte koste lidt mere. Her skal det tænkes lidt mere over transport og logistik, hvis det skal blive godt.

Mad og drikke kan have en kæmpe betydning for om eventet bliver en succes. Undgå at vælge løsninger, hvor der er for lidt eller for dårlig kvalitet mad og drikke. Og husk at være opmærksom på, om nogen har særlige behov ift. mad (f.eks. er vegetarer, har allergier, religiøse hensyn mm).

Trin 5: Risk management og alkohol

Der er forskel på at arrangere en privat fest og en firmafest. Når man holder et event som en arbejdsplads, så kan man også blive medansvarlig for dårlige ting, der sker under eventet. Både juridisk – men også i form af dårlig omtale f.eks. i medierne. 

Det er en god idé at overveje, om I vil servere alkohol til eventet – og om der skal være begrænsninger på.

 

Ovenstående er et meget summary af en længere artikel omkring at arrangere det perfekte arrangement med kollegaerne – Hvis du vil have mere inspiration og mere i detaljen, så læs vores store artikel: Sådan arrangerer du den perfekte firmafest

 

 

Idéer til teambuilding aktiviteter 

I dette afsnit får du en masse inspiration til valg af teambuilding aktiviteter. Du får også vores bud på, hvad I kan få ud af de enkelte aktiviteter, og hvem de egner sig til. 

 

Gastronomisk teambuilding – Madlavning og kokkeskole

Det bliver stadig mere populært at bruge madlavning som en teambuilding aktivitet eller firmaevent. Og med god grund!

Det er nemlig blevet en aktivitet, der appellerer til begge køn. Som ikke kræver særlige fysiske forudsætninger. Hvor alle uanset alder og erfaringsniveau kan være med. Og hvor deltagelse sjældent vil overskride nogens grænser. 

Og så er det drønhyggeligt! Man får ofte nogle rigtigt gode uformelle snakke, når man sådan står og hakker og snitter.

Som teambuilding idé, så kan madlavning også noget. God kommunikation er vigtigt, når man skal modtage og videregive instrukser. Og teamrollerne bliver også tydelige undervejs.

Det kan give rum til refleksion og læring, som vi dog vil anbefale at man lægger et par dage efter eventet. Til selve arrangementet skal hyggen være i fokus. 

Derudover er fordelen, at I kan nyde et lækkert resultat af jeres aktivitet efterfølgende. Så slipper I også for transporten og udgiften til f.eks. et restaurantbesøg efter teambuildingen. 

Forslag til gastronomisk teambuilding kan være: Kokkeskole, flødebollekursus, kagekursus, bagekursus eller Den Store Bagedyst.

 


Kreativ teambuilding

Kreativ teambuilding aktiviteter er kort sagt alle aktiviteter, hvor I skal udfolde jer kreativt. Det kan f.eks. være musikalsk teambuilding såsom at spille musik, synge gospel eller anden sang, eller det kan være dans.

Det kan også være aktiviteter, hvor I skaber noget kreativt med hænderne. F.eks. kan I bygge lego, optage video, male billeder, lave smykker, forme keramik osv.. Kun fantasien (og budgettet) sætter grænser!

Kreativ teambuilding er typisk kendetegnet ved hygge og ro (med mindre I laver en rockvideo!). Det egner sig derfor godt til deltagere, der har foretrækker afslappende aktiviteter, eller som måske har fysiske udfordringer.

De fleste vil nok tænke, at det primært er kvinder, der vil nyde at nørkle med f.eks. skønmaleri og keramik. Men faktisk har vi erfaring med, at disse aktiviteter kan få nogle helt andre sider frem i selv meget macho mænd.

F.eks. har vi hørt om en gruppe håndværkere, der skulle sy undertøj til deres kærester og koner. Og det gik de meget op i! Det gav anledning til en helt anden måde at være sammen på, hvor de også fik talt om følelser for deres partnere. Hvilket gjorde det nemmere at tale om følelser i hverdagen, f.eks. når der opstod konflikter på arbejdspladsen. 

Det være sagt, så kan det måske være en god idé at kombinere en kreativ aktivitet med en anden mere fysisk aktivitet, hvis I er en sammensat gruppe.

 


Sport og spil til teambuilding

De fleste forbinder nok teambuilding med mere fysiske aktiviteter som f.eks. sport eller spil. Og det giver god mening, for aktiviteter såsom spil er både sjove og kan også give stof til eftertanke. 

Aktiviteter såsom fysiske konkurrencer vil ofte vise, hvordan teamet lykkes med at opnå et mål sammen. Eller om nogle teammedlemmer kører deres helt eget spil – og får kørt de andre over i processen. Det er en god måde at træne færdigheder i at hjælpe og motivere hinanden. Og så kan det skabe en team-identitet, f.eks. hvis man vælger et holdnavn, et slogan eller lignende. 

Især hvis teamets medlemmer er meget fysisk aktive, er sport og spil oplagte. Så slipper de for at skulle sidde stille og blot tale om teamdynamikker, men kan i stedet se dem udfolde sig omkring noget konkret. 

Sport og spil kræver dog ikke nødvendigvis den store fysiske formåen. Der findes rolige aktiviteter såsom skydning (efter mål eller f.eks. lerduer), eller discgolf.

Eller et spil minigolf kan de fleste også være med på. I den anden ende af skalaen har vi firma sportsevents, paintball, klatring osv.. 

Her er det nok en god idé først at sikre sig, at alle deltagerne fysisk er i stand til at deltage. En teambuilding aktivitet hvor en eller et par af deltagerne bliver set som “svage led” af de andre, er jo ikke just den bedste måde at skabe sammenhold.  

Det kan også være en god idé at vurdere risikoen ved en given aktivitet. Hvis der opstår en fysisk skade under et firmaarrangement, som det er obligatorisk at deltage i, kan arbejdspladsen blive holdt ansvarlig.

Vælg derfor primært sikre aktiviteter. Og hvis I helst vil afprøve f.eks. ekstremsport, så sørg for at alle er ok med det, og at I har dygtige, professionelle instruktører, der står for sikkerheden. 

 

 

Teambuilding aktiviteter der styrker kommunikationen

Mange bruger teambuilding aktiviteter til at udvikle teamets kommunikation. Og heldigvis er der en række aktiviteter, hvor kommunikationen er i fokus. 

Den klassiske er at I simpelthen vælger en workshop, hvor en professionel konsulent leder jer igennem en række øvelser.

Det kan f.eks. være at I skal bygge et tårn af spaghetti og tape, eller at I skal skrive en sang sammen. Typisk vil I først udføre en opgave sammen, og dernæst vil I evaluere teamets kommunikation under opgaveløsningen. Og optimalt set vil I så tale videre om, hvordan det relaterer til jeres hverdag og hvordan I kan bruge det, I har lært. 

Men også andre teambuilding idéer kan bruges her. F.eks. kræver escape rooms ofte, at man er rigtig gode til at kommunikere (og egner sig godt til mindre teams). Alle former for events med opgaveløsning kan også være med til at træne kommunikation. Og kreative events kan åbne op for nye måder at tale sammen på. Alt sammen noget, der styrker jeres samarbejde. 

 

 

Se også gerne denne lille sjove video, der viser hvor svær kommunikation kan være i teams:

 


Teambuilding aktiviteter der udvikler samarbejde

Selve formålet med teambuilding er som regel at styrke samarbejde gennem teamudvikling. I dette afsnit får du et overblik over teambuilding ideer, der styrker samarbejde. 

Først skal du tænke på aktivitetens deltagere. Hvad vil de foretrække? Vil de helst have en aktivitet med fokus på det faglige eller tænke/tale aktiviteter? Eller vil de foretrække sjov og underholdning som deres vej til at styrke samarbejdet? 

Se f.eks. en sjov øvelse til at styrke samarbejdet her:

 

Dernæst skal du/I overveje hvilken del af deres samarbejde, der skal i spil. Og om kun medarbejdere eller også deres ledere skal indgå i dette arrangement. 

Dernæst skal du vælge en aktivitet, der egner sig godt til det antal personer, der er deltagere. Og naturligvis have øje for, hvor mange timer I har til dette arrangement samt budget. 

Og så skulle du gerne være klar til at vælge en aktivitet til teamudvikling. Overordnet kan man vælge mellem teamudvikling, der primært består i tænke-tale. Det kan f.eks. være en workshop, et inspirerende foredrag, en teamprofil/personlighedstests osv. 

Eller man kan vælge aktiviteter, der er gøre- derefter tænke/tale. Her laver I en aktivitet, f.eks. madlavning, noget kreativt, sport og spil, noget fysisk krævende, problemløsning eller lignende. Og efterfølgende tænker I over og taler om, hvad I lærte om jer selv, hinanden og teamet. I kan enten selv stå for den snak, eller I kan få en professionel konsulent til at facilitere snakken. 

I kan naturligvis også bare vælge en ren “gøre”-aktivitet, hvor I ikke tænker/taler om samarbejde bagefter. Så bliver der skabt sjov og underholdning og måske også lidt læring. Men I får som regel mere læring ud af aktiviteten, hvis I tænker/taler om den bagefter. 

Forslag til gode aktiviteter her kan være at løse en mordgåde sammen, et escaperoom (hvis I er et begrænset antal personer), eller en skattejagt.

 

 

Teambuilding indendørs

Her er lidt inspiration til indendørs teambuilding aktiviteter og ideer til firmaevents, der skal være indendørs. 

Det er alletiders at lave teambuilding udendørs. Men hvis I er usikre på vejret, eller hvis årstiden ikke indbyder til udendørs aktiviteter, så sats på indendørs aktiviteter. 

Der er heldigvis masser af muligheder at vælge imellem. Hvad med f.eks. en gastronomisk aktivitet i form af kokkeskole, flødebollekursus eller madlavning sammen? Eller I kan vælge en kreativ aktivitet, hvor I spiller musik sammen, danser – eller laver noget kreativt håndarbejde?

I kan også vælge en mere sportspræget aktivitet, f.eks. indoor rockclimbing, curling eller indendørs skibane. Eller alle former for indendørs holdsport naturligvis. 

De fleste workshops hvor I skal løse problemer, f.eks. bygge en bro ud af sjove materialer, kan også finde sted indendørs. 

Derudover er escaperooms blevet meget populære, ligesom der er mange eventhaller, hvor man f.eks. kan bowle, spille indendørs minigolf, spille lasergames osv. 

 

 

Teambuilding udendørs og i naturen

Det er oplagt at søge udendørs, hvis I vil skabe en uforglemmelig teambuilding aktivitet, hvor I kommer lidt væk fra hverdagen. 

Fordelen er, at I typisk ikke skal bruge penge på hverken lokaler eller materialer, og at I derfor kan bruge midlerne på en god aktivitet gerne i kombination med en professionel instruktør i stedet. 

I kan vælge aktionprægede teambuilding aktiviteter, hvor I f.eks. dyrker sejlads, prøver et matchrace, skal finde vej med GPS, rappeller el. outdoor climbing,  eller prøver andre former for adventure sport. 

Eller I kan vælge mere rolige aktiviteter i naturen, hvis jeres deltagere er mere til dette. Det kan f.eks. være at sejle i kano, lave mad i det fri eller lignende. 

Brug nogle timer i det fri, og overvej så evt. at nyde en del af det efterfølgende arrangement indendørs. 

 

Her ses f.eks. et firmaarrangement afholdt af Å-farten i Odense:

 

Teambuilding med kursus og foredrag

Hvis I gerne vil lære noget ekstra mens I lærer hinanden at kende, kommer her en række forslag med ideer til firmaevents eller teambuilding aktiviteter til jer. 

Det er helt oplagt at vælge et kursus, hvis I vil holde et inspirerende firmaevent. Det kan f.eks. være et kursus i madlavning eller noget kreativt. I dansekursus kan også skabe god stemning og meget sjov, og kan lægge op til en sjov fest efterfølgende. Eller I kan vælge at tage et kursus i f.eks. kommunikation sammen eller om teamroller, og på den måde få inspiration til jeres samarbejde. 

Der er også mange, der vælger at høre et foredrag som del af et firmaevent eller teambuilding. I kan f.eks. vælge et foredrag om arbejdsglæde, om motivation, om at komme brok til livs eller noget lignende. Og det behøver slet ikke at være kedeligt! De fleste professionelle foredragsholdere er godt klar over, at der også skal være lidt sjov og underholdning over et godt foredrag. 

Det er så op til jer, om I efterfølgende vil tale videre om de pointer, I fik undervejs i kurset eller til foredraget. 

 

 

Teambuilding øvelser

I dette afsnit kan du hente inspiration til overvejelser, du skal gøre, når du skal planlægge teambuilding øvelser (som I selv faciliterer). Nederst i afsnittet er der et link til en artikel med 25 helt konkrete øvelser. 

Overvejelse 1: Formål

Hvis I selv vil lave en teambuilding øvelse, er det ret vigtigt at være skarp på, hvad formålet med øvelsen er. Skal deltagerne f.eks. lære hinandens styrker og svagheder at kende? Eller skal de lære noget om deres kommunikation som en del af en overordnet teamudvikling? Eller handler det bare om at skabe en sjov oplevelse for jeres deltagere?

Og er det en samlet flok, der skal styrkes, eller består jeres gruppe af deltagere i virkeligheden i flere grupper, der kan inddeles på forskellige måder til gruppeopgaver?

Hvis I er skarpe på, hvad formålet er, så er det langt nemmere at finde en passende aktivitet. Og med passende mener vi, at I vælger en aktivitet, hvor I og deltagerne får mulighed for at observere og/eller træne de dele af deres samarbejde, der skal udvikles. 

Overvejelse 2: Målgruppe

Måske synes du selv at det vil være alletiders at skulle skrive en sang sammen. Men hvad med målgruppen? Hvad synes de er sjovt? Og hvad har de i det hele taget forudsætningerne for at kunne løse? Og her er der virkelig forskel på, om du planlægger en aktivitet for f.eks. en skole. Eller om det er for voksne (og der er også forskel på voksne!). 

 

 

Overvejelse 3: Rammer

Inden du/I går i gang med at planlægge øvelserne, er det en god idé først at være skarpe på rammerne, så I ved, hvad der i det hele taget er muligt. Med rammerne tænker vi f.eks. budget for aktiviteten. Har I midlerne til at holde den ude i byen? Kan I hyre en ekstern konsulent til at stå for aktiviteten eller må I selv stå for den? Hvor stort et budget har I til materialer, forplejning osv. 

En anden ramme er tiden. Hvor mange timer kan I afsætte til aktiviteten? Og skal de timer ligge i arbejdstiden, uden for arbejdstiden eller en blanding?

Og så er der naturligvis sted og plads. Skal aktiviteten foregå udendørs, f.eks. i naturen eller indendørs? Og hvor meget plads har I at udfolde jer på?

 

Når I har det på plads, kan I søge inspiration til nogle helt konkret øvelser i vores store guide med 25 teambuildingøvelser – Du kan læse den her: Teambuildingøvelser

 

Teambuilding lege

Hvis I gerne vil bruge teambuildingen til at lære hinanden lidt bedre at kende og skabe god energi i teamet, så prøv en teambuilding leg. 

 

 

Her har vi samlet 3 gode forslag:

1) Det-vidste-I-ikke-om-mig-leg

Det her er en leg, der egner sig godt til et team, der kender hinanden i forvejen. Men som måske har brug for at løsne lidt op og styrke de sociale bånd.

Sådan foregår det: Alle deltagere skal skrive 2 ting ned på hver sin seddel. Man skal skrive noget sjovt, som de andre ikke ved om én. F.eks. om en sjov hobby, man har, en hemmelig tatovering, det vildeste man har prøvet eller lignende. Det er op til én selv, hvor meget man vil fortælle.

Så lægges alle sedler i en krukke, og trækkes derefter op. Og så skal teamet gætte, hvem der har skrevet sedlen!

 

2) Lav en Kahoot

Denne øvelse er velegnet til både teams, der ikke kender hinanden og teams, der gør. Den kræver dog noget forberedelse af den, der laver kahoot’en.

Sådan gør man: Den der laver kahooten, stiller en uges tid inden teambuildingen deltagerne en række sjove spørgsmål f.eks. pr. mail om deres arbejdsliv og måske også deres liv. Det kan være “Er du nogensinde faldet i søvn på arbejdet?” Hvad ville du være, da du var barn” osv.

Så laver man en kahoot online quiz på kahoot.it med en række spørgsmål. Sørg for at der er 1-2 spørgsmål om hver deltager, så ingen føler sig overset. Deltagerne kan så tilgå quizzen på dagen på deres smartphone, laptop eller lignede. Kræver dog også, at der er en stor skærm, som I kan vise quizzen på – så dette er en leg, der egner sig bedst til indendørs teambuilding på arbejdspladsen, og bedst som en sjov opvarmning til andre aktiviteter.

3) Tegning ryg-mod-ryg

Denne øvelse egner sig godt, hvis teamet skal øve sig på at kommunikere. 


Sådan gør man: Deltagerne skal sætte sig 2 og 2 med ryggen mod hinanden. Den ene får et billede, den anden får en blok papir og noget at tegne med. Den med billedet skal så instruere den, der skal tegne i hvad vedkommende skal tegne (uden at sige, hvad det forestiller naturligvis). F.eks. hvis man har et billede af en cykel, vil man måske sige “du skal tegne to cirkler. Der skal være lidt afstand imellem dem. Der skal være streger inden i cirklerne…” osv. 

 

 

Vi har samlet en god artikel med med 25 lege og øvelser til teambuilding her:  25 Teambuilding lege

 

Idéer til firmaarrangement og firmaevent

Her finder du en lang række ideer til aktiviteter, hvis I skal holde et firmaarrangement eller firmaevent. Det er aktiviteter med fokus på sjov og underholdning, at skabe en god stemning og oplevelse, så jeres arrangement bliver en succes!

De vil også indeholde samarbejde og kommunikation – men fokus ligger at have det sjovt sammen.

Hvis du fortsat mangler idéer til firmaarrangement eller et firmaevent, kan du passede bruge Funguides store udvalg af aktiviteter og forslag til at finde inspiration til jeres næste tur med kollegaerne. Hvad enten det skal være en oplevelse med action eller ej, er det vigtigt, at du eller i finder et firmaarrangement, som dels passer til typerne på din arbejdsplads, og som dels passer til formålet.

Stort set alle bud på et godt firmaarrangement byder på udfordringer, som kræver teamwork, så det får i brug for.

Når du leder efter et event til et firmaarrangement, vil du opdage, at det typisk er et decideret eventbureau, som stabler tingene på benene og skaber de perfekte oplevelser for jer. Der findes også enkeltstående firmaer, som selv udbyder deres helt eget firmaarrangement, men i mange tilfælde vil det være et eventbureau, som tilbyder en bred vifte af gode bud på et firmaarrangement.

Du kan både finde indendørs og udendørs arrangementer i København, Århus og resten af Danmark – det afhænger af smag og behag, samt hvad i ønsker af jeres firmaarrangement. Du kan også tilmelde dig og dine kollegaer et anderledes firmaarrangement i form af madlavning. Tag kokketøjet på, lav mad, og se, hvor sjovt det kan være at samarbejde i et køkken – og ikke mindst udfordrende.

Når du skal finde dit firmaarrangement her på Funguide, vil du hurtigt opdage, at der er mange sjove bud på aktiviteter til dig og resten af afdelingen. Et arrangement, som skal fremme samarbejdsevnerne på arbejdspladsen behøver ikke nødvendigvis at være et hardcore overlevelseskursus hos fyldt med action Carl-Mar Møller – Det kan også sagtens være et firmaarrangement, som byder på en tur på en sjov segway, en god omgang golf, eller en rolig weekend på et konferencecenter i flotte naturomgivelser.

Et firmaarrangement behøver heller ikke nødvendigvis at være med henblik på at skabe bedre samarbejde og teamwork – det kan også sagtens være et firmaarrangement i form af den årlige sommerfest eller julefrokost, eller det kan være en sjov oplevelse, hvor i tager ind og ser en fodboldkamp, en teaterforestilling eller et andet spændende bud på et firmaarrangement.

 

Se evt. en video med inspiration til et firmaevent holdt hos Klampenborg Galopbane:

Hvis du stadig mangler idéer til firmaarrangement, finder du masser af god inspiration ved at klikke dig videre ind her på Funguide. Du kan sortere i geografi og type af arrangement for at finde et firmaarrangement, som passer perfekt til dig og dine kollegaer. Rigtig mange af os danskere har det ganske udmærket med vores kollegaer, men der kan alligevel godt være nogle, vi snakker mindre med end andre, og det er nogle gange en skam. Der kan nemlig sagtens ligge potentielle venskaber og solide professionelle relationer gemt i de af vores kollegaer, som ikke snakker så ofte med. Dette kan du nemmere finde ud af, når i deltager i en aktivitet i form af et firmaevent på kryds og tværs af daglige arbejdsopgaver og et eventuelt hierarki i firmaet.

Det kan også være, at firmaarrangementet ikke kun skal være ren sjov og spas. Måske skal firmaarrangement have noget indhold, der giver lidt dybde og giver jer værktøjer til at kunne vende tilbage til en travl og konfliktfyldt arbejdsdag. Mange firmaer arrangerer med jævne mellemrum kurser eller dage, hvor der arbejdes med teambuilding. Her kan man få løftet sit teams kampånd og lære sine kolleger bedre at kende. Når man tager sammen med sine kolleger ud for at løse problemer, der ikke er arbejdsrelaterede, kan man genfinde tilliden til hinanden og få en bedre forståelse for hinandens forskelligheder.

I kan også vælge at strikke jeres firmaarrangement sammen på jeres helt egen måde, så der både bliver tid til det alvorlige og det sjove.

 

Cocktailkursus

De fleste firmafester byder på gode drikkevarer f.eks. i form af fri bar. Men hvad med at gøre baren til en endnu sjovere og mere social aktivitet? 

Der er en række udbydere landet over, der tilbyder at komme til jer og holde et cocktailkursus. I lærer at lave nogle lækre drinks, som I så kan servere for jer selv og hinanden i løbet af aftenen. Måske kan I skiftes til at stå i baren? 

Hvis I gerne vil begrænse indtaget af alkohol eller tage hensyn til de deltagere, der ikke drikker, kan I også be’ om at lære et par “mocktails”. Det er lækre cocktails, der er 100% uden alkohol – men som smager som rigtige cocktails. De er blevet vældigt populære de senere år, da man kan få en sjov aften med lækre drinks – uden tømmermænd næste dag. Og hvor man stadig kan køre hjem! 

Se Funguides forslag til gode udbydere af cocktailkursus

 

Escaperooms og Escape games

Man finder efterhånden Escaperooms hele landet over. Og de er oplagt som firmaevent, især for mindre grupper. 

Et escaperoom er kort sagt et slags spil for typisk 2-7 personer. I bliver låst inde i et rum, og så har I omtrent en time til at finde ud af, hvordan I kan slippe fri.

Det gør I ved at løse en række opgaver og gåder, samt finde hemmelige spor. Opgaverne er som regel ret varierede, så de kræver, at alle byder ind med netop deres styrke, om det så er at samle puslespil eller lave hovedregning. Escaperooms har ofte et tema, f.eks. “løs mordgåden om…”, og er stemningsfuldt indrettet.

Mange escaperoom-udbydere har flere rum. Det betyder, at I kan være flere deltagere, der blot bliver delt ind i mindre grupper. 

Denne aktivitet er sjældent fysisk krævende, og alle uanset alder kan være med. Og så er den sjov, nem at arrangere (man betaler sig fra det!), og overstået i løbet af en time!

Bowling

Bowling er en klassiker indenfor firmaevents. Alle kan være med, og I kan være en lille eller stor gruppe, der tager af sted. Og det kan blive vældigt sjovt og give god stemning med en venskabelig konkurrence. 

Og derudover er det også en vejrsikker aktivitet, så du som arrangør ikke behøver at bekymre dig om vejrudsigten. 

Der findes bowlingcentre landet over. Nogle af dem tilbyder kun bowling, men flere af dem tilbyder også andre aktiviteter som f.eks minigolf, gokarts, escaperooms eller lignende. Så I kan få en hel dag ud af det med forskellige aktiviteter. I de store centre findes der endda også ofte udmærkede restauranter, som I kan spise på efterfølgende. Så kan det næsten ikke blive nemmere at planlægge! Og I slipper for at arrangere transport mellem flere steder eller selv skulle pynte op til/rydde af efter firmafesten!

 


Gokart

Hvis I er til adrenalin og fart, så kan gokart være det helt rigtige for jer! Det er af praktiske årsager en aktivitet, der henvender sig mest til små og mellemstore grupper. Men er I en større gruppe, kan I bare sætte lidt ekstra tid af og køre i hold, mens resten er tilskuere eller lounger imens. 

I gokart kører man en lille bil rundt på en indendørs eller udendørs bane med en række sving. Man kan konkurrere imod hinanden eller blot selv øve sig på at køre banen hurtigere. 

Denne aktivitet er ikke så velegnet til personer, der ikke er så godt kørende rent fysisk eller som f.eks. er gravide. 

Men hvis I er raske og friske (og u-gravide), så er det en af de absolut fedeste måder at få et godt firmaevent på! 

Flere gokartbaner har endda en restaurant på stedet også – så I kan nemt planlægge hele eventet til samme sted. 

 

 

Minigolf

Minigolf er et sikkert hit til jeres firmaevent. Alle kan være med, og langt de fleste synes, det er sjovt og hyggeligt. Og der findes både indendørs og udendørs minigolfbaner, så denne aktivitet kan bruges hele året. 

Typisk vil man gå rundt i små grupper på 3-5 personer. Men hvis I er en større flok, der skal afsted, kan I jo bare dele jer ind i flere små grupper. Hvad med at sætte folk sammen på en ny måde, så man kan lære dem fra de andre afdelinger bedre at kende?

Udendørsbaner er velegnede til sommerarrangementer, og de har ofte en kiosk, hvor I kan købe forfriskninger. 

Indendørsbaner finder man ofte i forbindelse med større aktivitetscentre, f.eks. bowlinghaller. Det er smart, for så kan I evt. kombinere minigolf med en anden sjov aktivitet, f.eks. escaperoom eller gokart. Og ofte vil I også finde en restaurant i de store centre, så det bliver endnu nemmere at lave et sjovt og underholdende firmaevent.  

Hvis du vil vide mere om, hvor I kan spille minigolf, så se evt. vores liste HER.

 

Lasergame

Lasergame er et oplagt valg til jer, der gerne vil konkurrere og have lidt adrenalin uden at det bliver for vildt. 

Det er basalt set ligesom paintball. Forskellen er dog, at I bliver ramt af laserlys, der slet ikke gør ondt. Og så spilles lasergame som regel indendørs, hvilket også gør det til en mere vejrsikker aktivitet. 

Man behøver ikke at være i fysisk topform for at spille lasergame. Og både mænd og kvinder er typisk vilde med denne aktivitet, hvor man kan få ram på de andre! 

Lasergame-baner finder man ofte i større aktivitetscentre, hvor der også er andre aktiviteter. Det kan f.eks. være klatring, sumobrydning eller lignende. Så I kan nemt kombinere lasergame med en eller flere af disse, så I kan få mange gode timer sammen. 

Se gerne vores liste med et overblik over lasergame i Danmark HER. 

 

Paintball

Paintball er det oplagte valg til jer, der elsker adrenalin og konkurrence! 

I bliver udstyret med geværer, der skyder med små bolde fyldt med maling. Og derudover får I naturligvis en heldragt og sikkerhedsudstyr på. Og så er det eller bare at skyde løs og forsøge at nakke det andet hold! 

Det kan godt gøre lidt ondt at blive ramt af en paintball, så denne aktivitet er ikke for alle. En sjælden gang kan deltagerne også komme lidt til skade, men det er som regel ikke alvorligt. 

Til gengæld så bliver I pumpet fuld af adrenalin, og det virker som regel fantastisk i forhold til at skabe en fed stemning og fest efterfølgende!

 

Klatring

Klatring er en god aktivitet til jer, der godt kan lide at være fysiske aktive og måske endda få et lille adrenalin-kick. 

I kan klatre udendørs med professionelle instruktører – hvilket sikkert vil give en uforglemmelig oplevelse. Men naturligvis kræver, at I er i et område med klatremuligheder. 

Eller I kan vælge en indendørs klatrebane, der findes landet over. Det er også en mere vejrsikker løsning, der kan bruges året rundt. 

Vi anbefaler, at I får en professionel til at instruere jer i teknik og sørge for sikkerheden undervejs. Og at deltagerne får mulighed for at vælge mellem mere eller mindre krævende baner. 

Denne aktivitet er ret fysisk krævende, og den egner sig derfor ikke til alle. Men hvis I er en gruppe af fysisk aktive personer, er det en supersjov aktivitet og en god opvarmning til en sjov aften. 

 

Madlavning

Det giver et super hyggeligt firmaevent, hvis I laver mad sammen! I kan f.eks. lære at lave en god bøf, bage smukke kager eller lave  lækre flødeboller. 

Fordelen ved at vælge madlavning som aktivitet er at alle kan være med uanset alder og fysisk form. Og derudover at I ofte får mulighed for at spise det, I har lavet bagefter – hvilket bare giver endnu mere hyggelig stemning. 

Når man laver mad sammen, bliver man ofte delt ind i mindre grupper på 2-3 personer. Her foreslår vi, at I sammensætter grupperne på forhånd, sådan at deltagerne får mulighed for at arbejde sammen med én, de ikke kender så godt. Det er i hvert fald en god måde at lære en ny person at kende på!

 

Smagninger

Hvis I ikke har lyst til selv at lave maden eller drinken, men vældigt gerne vil smage på den, hvad så med at vælge en smagning?

Der er en række firmaer, der udbyder professionelle smagninger landet over. 

Mange smagninger er med alkohol, dvs. at I f.eks. smager på god whiskey, champagne, special brygget øl og lignende. Og så skaber festen jo næsten sig selv derefter! 

Der findes dog også efterhånden en del andre smagninger. F.eks. kan I smage på forskellige typer te eller kaffe, eller hvad med en chokoladesmagning? 

Udover en god smagsoplevelse får I typisk også en del viden om det, I smager på – og ofte også muligheden for at købe lidt ekstra godter til en god pris. Eller endda en lille smagsprøve med hjem!

 

 

Dans

Det er oplagt at vælge dans som en aktivitet til jeres firmaevent! Stort set alle kan være med, og dans giver god stemning – og inspiration til senere moves på dansegulvet!

I kan enten vælge en type af dans, der lægger op til pardans. F.eks. hvor I lærer at danse salsa eller tango. Eller I kan vælge typer af dans, hvor man danser i grupper. Det kan f.eks. være linedance, græsk zorba-dans eller bollywoooddans (indisk dans).

Ofte kan danselæreren komme ud til jer, hvis I ellers har lokalerne til det. Eller I kan komme til hans/hendes lokaler. 

Det gode er, at dans egner sig til alt fra helt små grupper til de helt store. Og alle kan deltage efter lyst – og evner. 

Se gerne inspiration til forskellige danse-muligheder i Danmark HER.

 

 

Casino

Hvis I gerne vil have et elegant og hyggeligt firmaevent, hvad så med at prøve casino? Her vælger I en række typiske casinospil – det kan f.eks. være black jack og roulette. Og deltagerne kan så spille med jetoner. Og måske er der en præmie til den eller de personer, der har vundet mest i løbet af eventet?

I kan enten selv stå for casinoet. Det kræver naturligvis, at der er én eller flere, der gerne vil være vært ved rouletten eller dealer ved blackjack. 

Det er dog også muligt at hyre andre til at stå for casinoet, hvilket er en endnu mere lækker og professionel oplevelse. 

Så denne aktivitet egner sig til alt fra mindre til meget store grupper, og kræver ingen særlige fysiske forudsætninger. Derudover er det let at integrere som en aktivitet i f.eks. et aftenarrangement, hvor man først spiser og derefter åbner baren og “casinoet”. 

 

 

Sejltur i båd eller kano

Hvis jeres gruppe gerne vil ud og nyde det gode vejr og naturen, hvad så med en sejltur?

Her kan I selv vælge aktivitets- og adrenalinniveauet. I kan vælge sådan noget som en kanalrundfart, et restaurantskib eller et udflugtsskib (f.eks. til Flakfortet eller det fynske øhav). Her kan deltagerne læne sig tilbage og nyde de smukke omgivelser, og få sig en god snak til vands. 

Eller I kan leje mindre både (typisk i de større byer), hvor I selv sejler motorbåden rundt og f.eks. spiser en picnic undervejs. 

Hvis I gerne vil være mere fysisk aktive, kan I overveje at leje kanoer og tage en sejlads på den lokale å eller sø. Eller I kan tage et kursus i havkajak sammen, hvilket er en aktivitet, hvor de fleste også kan være med. 

Hvis I er til fart og adrenalin anbefaler vi, at I prøver en af de lynhurtige RIB-både, hvor I virkelig får blæst håret igennem!

 

Akvarier eller zoo

Mange af de større danske zoologiske haver, dyreparker og akvarier tilbyder firmaevents som en særligt oplevelse. 

Her får I måske lov til at komme udenfor almindelig åbningstid. Eller I følges rundt med jeres egen personlige dyrepasser, der kan introducere jer til nogle af dyrene. Og så er det måske op til jer, om I gerne vil beundre girafferne, svømme med hajerne – eller holde en fugleedderkop!

Under alle omstændigheder får deltagerne en oplevelse, de sent vil glemme. Og som virkelig vil sætte jer på landkortet inden for “god medarbejderpleje”. Det kan være en lidt mere dyr (intet ordspil her) event af slagsen – men til gengæld sparer I på lokaleleje, pynt osv. Og I kan jo evt. vælge en lidt billigere spisning, hvis I skal holde eventets samlede pris nede. 

 

 

Banko og Bingo

Bingo-banko er ikke kun for seniorer! Faktisk synes de fleste, at det er enormt hyggeligt og afslappende at sidde og sludre over et spil banko – og bliver ekstra vilde, hvis der er nogle rigtig gode præmier. 

Det er en forholdsvis billig aktivitet. For få kroner kan I købe jeres egen bingo-apparat online, og så kan I trykke en række plader. Og én af jer kan selv agere vært, og så handler det jo sådan set bare om at finde nogle gode præmier. 

I kan naturligvis også hyre en professionel til at være bingo-vært – der er ingen tvivl om, at det bliver et meget sjovere event, hvis værten er underholdende. 

Sørg for mange runder, der gennemføres hurtigt. Med præmier til 1 række, 2 rækker og 3 rækker i hvert spil. Og gerne vil vinderens sidemænd. På den måde kan I sørge for, at næsten alle deltagere når at få en præmie. Og selvom det måske kun er en plade chokolade, så er de fleste voksne altså utroligt barnligt glade for at vinde! 

Husk også at sørge for god forplejning undervejs!

 

Sommerfest, julefrokost og firmafest

Uanset om om du skal arrangere sommerfest, julefrokost eller firmafest har vi her ideer til dit firmaarrangement. Du kan finde megen inspiration i denne guide i det hele taget, men her finder du input til de særskilte eventtyper. 

 

 

Sommerfest

Mange firmaer holder en årlig sommerfest for medarbejderne. Nogle inviterer kun medarbejderne, hvor andre laver det som en familiefest, hvor f.eks. medarbejdernes børn også kan deltage. Her er nogle overvejelser, I kan gøre jer i festudvalget for at sikre, at jeres sommerfest bliver en succes. 

1) Hvem skal deltage?
Det er vigtigt at overveje om festen kun skal være for medarbejdere, eller om den også skal være for deres familie. Nogle steder vælger man at sige, at julefrokosten kun er for medarbejderne, men sommerfesten er for familien. Det har stor betydning for budget, tema, mad og alle de øvrige punkter.

Det er også vigtigt at overveje, om festen kun er for interne deltagere (medarbejdere) eller om der også bliver inviteret gæster udefra, f.eks. kunder og samarbejdspartnere. Hvis sidstnævnte er tilfældet, så skal I måske lige overveje, om der f.eks. skal serveres alkohol…(det er ikke så smart, hvis en spritstiv medarbejder taler med en vigtig kunde).

2) Hvornår skal festen lægges?
Det plejer at være en god idé at lægge en sommerfest i de to første uger af juni, alternativt den sidste uge af august/første uge af september. Så sikrer man, at de fleste kan deltage og ikke er af sted på sommerferie.

Hvis festen lægges i forlængelse af en arbejdsdag, er det selvsagt en god idé at det er en fredag! Og hvis arbejdspladsen også har lørdagsåbent, kan man måske overveje at lukke biksen/produktionen/tjenesten den dag – eller køre på lavblus.

Skal familien med, er det en god idé at holde festen en lørdag, gerne i dagtimerne.

3) Hvad gør vi, hvis det regner?
Det er en god idé at regne med, at det kan regne. Sørg for at festen kan rykkes indendørs eller som minimum ind i festtelte/under overdækning.

4) Skal der være aktiviteter?
Især hvis det er en fest for medarbejdere og deres familier er det en god idé at sikre sig, at der er nogle sjove aktiviteter. Ellers kan det godt blive en lang dag.

5) Skal der være et tema?
Et tema gør festen mere festlig og lettere at pynte op til. Det er dog ikke alle, der har lyst til at klæde sig ud – så gør den del frivillig.

6) Hvad skal vi spise (og drikke)?
Det er super afgørende. Hvis I har et tema, så vælg mad, der passer til. Overvej også, om der er siddepladser til alle – eller om I skal vælge noget mad, der er let at spise stående (f.eks. grillpølser). 

 

 

Firma julefrokost

Start med at læse punkterne fra sommerfesten igennem – mange af de samme overvejelser skal gøres i forhold til firma julefrokosten. Derudover kan I med fordel overveje:

1) Hvor meget alkohol skal der serveres?

Der er tradition for at drikke tæt til danske julefrokoster. Men flere og flere er begyndt at holde igen med sprutten. For ikke alle kan eller vil drikke med – og de kan føle sig udenfor til julefrokosten eller presset til at drikke. Og derudover kan der komme grimme sager ud af spritstive medarbejdere. Som arbejdspladsen kan blive holdt ansvarlig for.

2) Hvad med transporten hjem fra festen?

Hvis I holder julefrokosten ude, er det en god idé at overveje, hvordan deltagerne kommer hjem igen. Især hvis der serveres alkohol. Nogle steder giver man en taxi (små arbejdspladser) og andre steder lejer arbejdspladsen busser, der kan fragte medarbejderne til store togstationer eller lignende. 

 

 

Firmafest

Start med at læse de punkter, der står under sommerfest og julefrokost. Og derudover kan I overveje, om det skal være en ren firmafest – eller I vil knytte noget teambuilding på. Find evt. inspiration i denne guide. 

 

Teambuilding formål og benefits

Dette afsnit er den mest faglige del af guiden, og er nok mest relevant for HR, ledere eller andre, der skal arrangere teambuilding. Den indeholder ikke så mange konkrete forslag til teambuilding (men de findes længere oppe i guiden).

Til gengæld er der fokus på de faglige overvejelser, man kan – og måske bør – gøre sig, når man arrangerer teambuilding. Samt hvad man kan forvente sig at få ud af teambuildingen, og hvordan man får det størst mulige udbytte. 

 

Hvad er vigtigt for samarbejdet i et team?

I de seneste årtier har man talt meget om, hvordan man skaber et high performance team.

Et sådanne team er bl.a. kendetegnet af et godt samarbejde, hvor teamet i fællesskab eksekverer på de fælles mål. Men hvilke overvejelser skal man gøre sig for at understøtte et godt samarbejde? Og hvordan kan teambuilding eventuelt være med til at udvikle dette? Det forsøger vi at svare på i dette afsnit.

 

Teamdannelse ud fra teamets opgave

Når man skal danne et team, skal man først være opmærksom på, hvad formålet med teamet er. Og om der reelt er tale om et et team, eller om det blot er en gruppe af mennesker, der arbejder sammen.

Det centrale ved ordet “team” i arbejdsmæssig sammenhæng er, at det ikke blot er en gruppe. Men at det er en gruppe af personer, som arbejder sammen for i fællesskab at opnå et mål/løse en opgave eller lignende (kilde: https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/team).

Man kan derfor sagtens have en afdeling, f.eks. en økonomiafdeling i en organisation, som er en gruppe, men som ikke nødvendigvis er et team. Hvis medarbejderne primært løser opgaverne individuelt, og hvis de har forskelligartede opgaver, så er de ikke nødvendigvis et team. Selvom man naturligvis kan argumentere for, at de overordnet skal sørge for at økonomi-siden af virksomheden kører.

Denne afdeling kan dog godt bestå af flere små teams; det kan f.eks. være at controllerne arbejder sammen om at sikre at alt er på plads til årsregnskabet. Eller at nogle af bogholderne er i gang med et projekt sammen, hvor de skal opdatere lønbogholderiet. I denne sammenhæng vil disse medarbejdere udgøre et team.

Denne betragtning kan måske virke rent akademisk, men den er faktisk ret vigtig for f.eks. valget af teambuilding. For hvis afdelingen reelt ikke er et team, giver det så mening at lave teambuilding? Og hvordan sikrer man så, at der kommer et godt og relevant udbytte af den tid og de penge, man bruger? Kan det give mening f.eks. at dele afdelingen om i mindre teams? Eller at lave øvelser, der handler om kommunikationen på tværs af teams’ne, hvis det er den, der halter?

 

 

Homogent team

Hvis der reelt er tale om et team, dvs. en gruppe af medarbejdere, der sammen løser en opgave, så vil man almindeligvis skelne mellem homogene og heterogene teams.

I et homogent team vil teammedlemmer typisk ligne hinanden meget i personlighed, fordi de alle sammen løser den/de samme type(r) opgaver. Det kan f.eks. være et sælgerteam, hvor alle sælgerne kører ud til detailhandlen. Eller en afdeling med sygeplejersker, der sammen skal sørge for at sikre medicineringen af patienter.

Naturligvis er teamets medlemmer ikke identiske, men de bliver rekrutteret ud fra at de har nogle fælles karakteristika, der giver mening i forhold til opgaverne.

Når man har sådan et team, giver det ikke nødvendigvis mening at arbejde med f.eks. teamprofiler og teambuilding, der øger forståelsen for forskelligheder. Men mindre man ønsker at styrke de aspekter af teamets samarbejde, der lider under at teammedlemmerne har de samme styrker (og potentielt mangler de samme styrker).

 

 

Heterogent team og teamroller

En anden type team er det heterogene team, hvor hetero betyder forskelligt. Med andre ord; teammedlemmerne har forskellige personlighed. Hvilket giver mening, når man har en fælles opgave, der kun kan løses, hvis mange forskellige personlige kompetencer skal bringes i spil for at løse den.

Det kan f.eks. være et større udviklingsprojekt, hvor man både at brug for teammedlemmer, der er idérige, teammedlemmer, der tager styring, teammedlemmer, der er analytiske osv.. Eftersom én person sjældent vil rumme alle disse forskellige kompetencer, giver det god mening at sammensætte teamet med forskellige persontyper.

Udfordringen er dog, at forskellige persontyper har forskellige kommunikationsstile og forskellige arbejdsgange. Og det kan potentielt lede til konflikt, f.eks. mellem meget styrende personer (der også ofte er utålmodige) og meget grundige teammedlemmer (der kan bruge lidt tid på at gøre tingene ordentligt).

I heterogene teams kan teambuilding være med til at forebygge, at der kommer samarbejdsvanskeligheder i teamet. Og dermed at teamet bliver mindre effektivt i opgaveløsningen.

Så hvis man er ved at sammensætte f.eks. en tværgående taskforce eller en projektgruppe, kan pengene til teambuilding være godt givet ud. Også selv hvis teamet kun skal arbejde sammen i en periode.

 

 

Diversitet i teamwork

De senere år har man for alvor fået øjnene op for betydningen af diversitet. Flere forskningsprojekter har tydeliggjort, hvordan diversitet f.eks. kan booste et lederteams innovationsevne signifikant (kilde: https://guardian.ng/opinion/how-diverse-leadership-teams-boost-innovation-2/).

Med diversitet menes, at teamets medlemmer har forskellig baggrund, herunder køn, etnicitet, seksualitet, alder, religiøs orientering mm.. Og det giver god mening; forskellige baggrunde kan lede til forskellige perspektiver. Og forskellige perspektiver kan selvsagt lede til øget innovationsevne. Faktisk findes der flere fortalere for, at diversitet er afgørende for et teams performance (kilde: https://hbr.org/2016/06/the-secrets-of-great-teamwork).

Udfordringer kan dog igen være, at forskelligheder og fordomme kan give konflikter, hvis de ikke tøjles rigtigt. Så også ved et team kendetegnet af diversitet kan det give god mening at fokusere på teambuilding fra starten af – også før man sætter teamet til at løse opgaven.

 

Kommunikation og kommunikationsstile

Forskellige persontyper har typisk forskellige kommunikationsstile. En grundig, detaljeret person vil ofte have brug for lige at reflektere og analysere, før vedkommende kommer med et (korrekt) svar.

Dette svar kan til tider være langt og detaljeret, og det kan tage lidt tid at komme til pointen. Det kan skabe frustrationer hos persontyper, der er utålmodige og har tendens til at skyde lidt mere fra hoften for at komme udover stepperne. Hvilket naturligvis kan give udfordringer.


Disse modpoler kan dog meget vel have brug for hinandens perspektiv for at sikre at opgaven løses under hensynstagen til både tidsforbrug og kvalitet.
Det er derfor en fordel at bruge teambuilding til at hjælpe parterne med at forstå og værdsætte hinandens kommunikationsstile, og måske finde en fælles ved for konstruktiv kommunikation.

God teamledelse

Det er indlysende, at teamets ledelse også har betydning for teamsamarbejdet.

Teamleder skal bl.a. kunne træffe hurtige beslutninger, lytte empatisk, få teamet til at samarbejde, tydeliggøre roller og forventninger og hjælpe teamet og dets medlemmer med at prioritere opgaver.
https://www.harvardbusiness.org/teams-are-changing-are-team-leaders-and-members-keeping-up/

Rammer om teamets samarbejde

Teamet skal også have en god struktur for teamsamarbejde. Hvis det f.eks. er et projektteam, skal deltagerne have tid afsat til at deltage i projektet, og det skal være tydeligt, hvad deres rolle er. 

 

Hvad er et godt teamsamarbejde?

Et godt teamsamarbejde er kendetegnet ved at teamet arbejder sammen på at nå et fælles mål. Det kræver,
1) at det er tydeligt, hvad det fælles mål er og hvilke succeskriterier, der er i front (i form af resultater eller kpi’er)

2) at det er tydeligt, hvordan rollerne er fordelt i teamet (hvem har ansvar for hvad)

3) at teammedlemmerne er klædt ordentligt på til at varetage deres rolle

4) at der er allokeret tilstrækkelig med tid til at teammedlemmerne kan varetage deres rolle (f.eks. ved projektteams)

5) at alle teamroller er repræsenteret rent personlighedsmæssigt, hvis opgaven kræver et heterogent team (se afsnit længere oppe)

6) at teamet kommunikerer godt og løbende

7) at teamet ledes effektivt af en leder, der bl.a. formår at skabe fremdrift og prioritere, samt at lede opad

Se evt. mere på dette dokument fra Aarhus Universitet:
https://medarbejdere.au.dk/fileadmin/www.medarbejdere.au.dk/hr/Arbejdsmiljoe/AU_anbefalinger_og_nyheder/AU_Kultur_og_trivsel/Teamguide_-_vaerktoej_til_teamsamarbejde.pdf 

 

Hvorfor er teambuilding vigtigt?

Teambuilding er vigtigt, fordi en investering i at teamet har en god kommunikation og gode relationer kan være afgørende for, at teamet lykkes med sine opgaver.

Et team, der er præget af konflikter, vil af gode grunde bruge en del af sit fokus og sin energi på disse konflikter fremfor teamets opgave.

Teammedlemmer, der ikke arbejder godt sammen, kan endda modarbejde hinanden aktivt, distancere sig fra teamets arbejde (en variant af quiet quitting) undlade at komme ved vigtige input til møderne eller misforstå hinandens kommunikation. 

 

 

Skab et High Performance Team

De seneste år har der været stor opmærksomhed på, hvordan man skaber et High Performance Team, det vil sige et team, der har høj performance.

I de øvrige afsnit i denne guide, kan du læse, hvad der kendetegner godt teamsamarbejde, som er fundamentet for et High Performance Team. 

Derudover er et sådanne team ofte kendetegnet af at være heterogent (læs beskrivelse længere oppe), og ved at alle teamroller er dækket. 

Men det er ikke nok at samle de rette profiler til opgaven. Et High Performance Team er ikke samlet, men samskabt.

Medlemmerne skal finde hinanden om ikke personligt, så professionelt. De skal finde ud af, hvordan de bedst arbejder sammen og kan bruge hinandens styrker.
Og her kommer teambuilding ind i billedet. En sjov oplevelse eller øvelse kan skabe indsigter i hinanden og teamdynamikken, og give en ufarlig måde at tale om teamsamarbejdet på. 

Se evt. CBS Executives uddannelse i at skabe high performance teams her: https://cbs-executive.dk/program/highperformanceteamleadership-2/ 

Vær skarp på formålet

Hvis I vil bruge tid og penge på teambuilding, er det vigtigt, at I er skarpe på formålet med teambuldingen.

Det kan I blive ved at I enten bliver skarpe på hvilke udfordringer, teamet har pt (ved eksisterende team).

Eller ved nydannede teams; hvilke dele af teamets samarbejde, der bliver afgørende for at teamet kan løse opgaven (f.eks. kommunikation, forståelse for forskelle eller lignende). 

 

 

Skab engagement i arrangementet

Teambuilding er kun effektivt, hvis deltagerne er engagerede i arrangementet. Hvis de føler, at aktiviteten er nedgørende, latterlig, irrelevant, grænseoverskridende eller lignende, kan deres forbehold lede til, at de ikke engagerer sig i aktiviteten, melder sig syge eller lignende. Og derved mister man muligheden for at få effekt af teambuildingen. 

Sørg derfor altid for at, 

  1. Deltagerne er ok med det, de skal deltage i (det behøver ikke at være deres yndlingsbeskæftigelse, men de skal ikke opleve det som grænseoverskridende/farligt eller lignende)
  2. At formålet med teambuildingen er tydeligt – hvad er det, vi skal blive klogere på sammen og hvorfor? Det gælder også, hvis formålet er noget så simpelt som “vi skal bare lære hinanden bedre at kende og hygge os”
  3. Optimalt set; at deltagerne synes, de skal noget, de er begejstrede for at prøve (mange vil f.eks. synes at escape rooms er sjove)

Få value for money

Hvis I skal have value for money for den teambuilding, I vælger, så er der et par ting, I skal være opmærksomme på:

  1. at formålet med teambuildingen er tydeligt (se evt. inspiration længere oppe i guiden)
  2. at den valgte aktivitet matcher formålet – nogle former for teambuilding er bedre til at tydeliggøre f.eks. kommunikation end andre
  3. at I bruger lidt tid på at tale om efterfølgende, hvad I blev opmærksomme på under teambuildingen og hvordan teamet kan bruge det i sin hverdag
  4. gerne at teamet følger løbende op på de udfordringer eller samarbejds kriterier, som teambuildingen handlede om. F.eks. til teammøder eller lignende. 

 

Teambuilding etik og jura

Escaperooms, bowling, dansekurser, madlavning osv. – det er allesammen aktiviteter, som både kan tjene som ideer til teambuilding og til f.eks. en sjov polterabend. 

Og derfor er det nærliggende at tænke i “sjove polterabend aktiviteter”, når man har til opgave at arrangere teambuilding. 

MEN: Der er altså en række væsentlige forskelle på at arrangere noget privat, f.eks. en polterabend og arrangere en teambuilding for en arbejdsplads – både etisk og juridisk. Og dem bør man holde sig for øje, hvis man vil sikre sig imod at arbejdspladsen kommer i fedtefadet. 

Nogle af de væsentligste forskelle er:

1) Til en polterabend er det i reglen valgfrit, om man vil deltage i en aktivitet. Ved teambuilding er man som regel blevet pålagt af sin arbejdsgiver at deltage.

Det gør, at det er væsentligt sværere at sige fra overfor en teambuilding aktivitet – også selvom man faktisk ikke har lyst til at deltage.

Hvis man f.eks. vælger et poledancing kursus som teambuilding/firmaarrangement skal man være opmærksom på, at nogle af deltagerne kan opleve det som grænseoverskridende, men kan have svært ved at sige fra (overfor den leder, som bestemmer over deres løn). De kan dog efterfølgende miste tilliden til lederen, motivationen i deres job, eller de kan omtale arbejdspladsen dårligt enten internt, til andre potentielle medarbejdere eller i medierne. I værste tilfælde kan det få dem til at skifte arbejde eller involvere fagforeningen.

Man behøver ikke at gå på listesko, når man arrangerer. Men hvis aktiviteten er potentielt farlig, hvis den kræver at folk deler meget personlige ting, hvis den kan have et seksuelt præg, involvere alkohol eller lignende, er det en god idé at spørge deltagerne, om det er ok? Hvis de svarer noget i retning af Mjahhh (det vil sige alt andet end et tydeligt JA), så tag det som et nej. Og spørg gerne til, hvad der så ville være ok?

 

 

2) Den psykologiske kontrakt er anderledes (læs mere om psykologisk kontrakt her: https://pure.au.dk/ws/files/52638332/Notat_1912_2.pdf)

Den psykologiske kontrakt er kort fortalt den i reglen uudtalte aftale mennesker i en relation har om, hvad relationen skal indeholde. F.eks. er den psykologiske kontrakt mellem en psykolog og en klient, at psykologen skal lytte og hjælpe – men ikke, at psykologen skal følge med klient hjem og blande sig i deres liv.

Til et privat arrangement f.eks. en polterabend er den psykologiske kontrakt som oftest, at vi godt må være lidt mere løsslupne, og at det er ok, hvis vi gør noget pinligt, viser sårbarhed eller andre private sider af os selv. Vi kan jo bare sige nej/lade være, hvis vi ikke har lyst. En polterabend eller privat julefrokost kan også ofte have seksuelle undertoner, hvilket jo er helt ok, hvis deltagerne synes, det er fedt.

På en arbejdsplads er den psykologiske kontrakt anderledes; medarbejderen er der basalt set for at løse en opgave. Arbejdspladsen har ret til at uddele opgaver, opsætte mål, forlange resultater osv. – men ikke til at blande sig i medarbejderens private forhold, stille intime spørgsmål, skabe personligt ydmygende situationer osv..

For teambuilding betyder det, at man som arrangør altid skal kunne argumentere for, hvorfor arrangementet er relevant for det arbejdsmæssige. Og være respektfuld overfor den psykologiske kontrakt.

Hvis ikke, kan man rode sig ud i nogle grimme sager – og deltagerne kan stå helt af på en aktivitet, der ellers var et kæmpe hit til sidste polterabend, man var med til! Simpelthen bare fordi konteksten er en anden, og forventningerne til, hvad der er ok, er anderledes til en teambuilding end til en polterabend.

3) Ansvarsfordelingen er anderledes

Ved et privat arrangement som f.eks. en polterabend er man som regel fælles om ansvaret. Det vil sige, at hvis én af deltagerne kommer til skade undervejs i aktiviteten, bliver den/de, der har arrangeret aktiviteten sjældent holdt ansvarlige. Vedkommende har jo frivilligt deltaget, og er derfor også selv ansvarlig for eventuelle skader. 

Dette gælder dog ikke ved firmaevents og teambuilding. I hvert fald ikke, hvis medarbejderen direkte er blevet pålagt at deltage. Eller hvis det kan sandsynliggøres, at medarbejderen blev presset til at deltage.

 

 

Og det betyder, at hvis medarbejderen pådrager sig fysiske eller psykiske skader under aktiviteten, så kan arbejdspladsen blive holdt juridisk ansvarlig.

Hvilket kan føre til, at arbejdspladsen skal igennem en dyr retssag og evt. kan blive dømt til at betale økonomisk kompensation for skaden. Og derudover kan det give en masse dårlig omtale i medierne, hvilket kan skade forhold til kunder, eksisterende medarbejdere, muligheder for at finde nye medarbejdere osv osv..

Det har man ikke talt så meget om tidligere, hvor man gladeligt sendte folk af sted på farlige teambuilding aktiviteter såsom ekstremsport. Eller til dybdepsykologiske udviklingsaktiviteter, hvor deltagerne skulle krænge deres sjæl ud. Uden at tænke på konsekvenserne eller de potentielle omkostninger for den enkelte.

I det hele taget synes der at have været en antagelse om, at teambuilding netop skulle rykke den enkeltes grænser for at være effektiv! Den antagelse er på ingen måde fagligt underbygget, men skyldes nok mest, at mange ledere og arrangører af teambuilding personligt har syntes, at det var sjovt at få rykket ved egne grænser. Hvilket jo står dem frit for.

Men; der dukker flere og flere sager op, hvor medarbejdere individuelt eller kollektivt holder arbejdspladser ansvarlige for fysiske eller psykiske skader og mén, de har pådraget sig under arbejdsgiver pålagte teambuilding aktiviteter.

Se et par eksempler her:

https://www.horten.dk/nyhedsliste/2023/februar/kommune-ikke-ansvarlig-for-ulykke-ved-teambuilding 

https://www.information.dk/2002/08/medarbejdere-kraever-erstatning-psykologkursus

Det skal ikke afholde jer fra at arrangere teambuilding.

Men tag det som et rødt flag, hvis aktiviteten er fysisk eller psykisk grænseoverskridende, og overvej de mulige konsekvenser, hvis noget går galt.

Heldigvis findes der masser af ideer til teambuilding aktiviteter, som hverken er farlige eller grænseoverskridende.

I næste afsnit kan du læse om, hvad teambuilding koster og nogle forslag til forskellige budgetter. 

 

Teambuilding pris og forskellige budgetter

En væsentlig overvejelse, I kan gøre jer, når I planlægger teambuilding, er naturligvis pris og budget. Nogle foretrækker billig teambuilding, andre efterspørger teambuilding aktiviter gratis. Og så er der dem, for hvem pris og budget ikke er så vigtigt. Uanset hvad har vi forslag til jer. 

 

 

Planlæg selv jeres event

Efterspørger I billig teambuilding, er det som regel en fordel, hvis I selv planlægger og arrangerer den. 

En måde at arrangere billig teambuilding på, er at vælge en billig betalt aktivitet. Det kan f.eks. være:

  • Bowling
  • Minigolf – indendørs eller udendørs efter sæson’en
  • Discgolf gerne med instruktør (der findes billige løsninger her)
  • Escaperoom (mange er til at betale sig fra når man kigger på pris pr. deltager)
  • Lave mad sammen 
  • Lasergames
  • Bingo eller banko – hvor I selv køber et billigt bankosæt og nogle præmier
  • Casino – hvor I selv køber et billigt sæt til f.eks. roulette og blackjack samt nogle præmier

De nævnte aktiviteter kan bruges til firmaevents såvel som teambuilding, hvor det handler om at blive rystet sammen og lære hinanden lidt at kende på en uformel måde. 

Hvis formålet med teambuildingen er at arbejde med teamets kommunikation og samarbejde, har vi her nogle teambuilding ideer gratis. 

  • Længere oppe i guiden har vi beskrevet en række gratis teambuildingøvelser og teambuilding lege, I selv kan arrangere. Så man kan godt finde teambuilding aktiviteter gratis, hvis man er villig til at bruge lidt tid og krudt på det
  • Efter aktiviteten kan man med fordel tale om,
    a) hvad man blev opmærksom på under aktiviteten i forhold til teamets samarbejde, kommunikation, rollefordeling eller lignende
    b) om nogle af de samme dynamikker også gør sig gældende i teamets
    samarbejde i hverdagen (hvorfor/hvorfor ikke)
    c) og der er nogle af de dynamikker, man gerne vil ændre – og hvordan teamet kan arbejde på at ændre dem

Det kan dog være krævende både at arrangere og afholde teambuilding selv, og efterfølgende evt. at skulle facilitere den dialog, der gør at man får et udbytte af teambuildingen. 

Så hvis man har budgettet til det, kan man overveje, om man vil få et professionelt teambuilding bureau til at stå for teambuildingen. 

 

 

Teambuilding bureau

Fordelene ved at vælge et teambuilding bureau frem for selv at planlægge og arrangere teambuilding kan være store. Især hvis I er mange, der skal af sted. 

Der er naturligvis nogle omkostninger ved at betale sig fra teambuildingen. Men det kan godt være en god investering, hvis I sammenholder det med, hvor mange af jeres arbejdstimer, der ellers vil gå med at planlægge teambuildingen.

Og her skal I medregne det hele: Research på, hvordan man overhovedet laver teambuilding (hvis I ikke er vant til det), research på og valg af aktiviteter, arrangering af aktiviteter inkl. koordination med diverse udbydere, eventsteder, lokaler osv, afholdelse af aktiviteten, planlægning af opfølgning, facilitering af opfølgning osv osv. 

Især hvis I er rigtig mange, der skal være af sted, kan det være en utrolig omfattende opgave både at skulle stå for logistik og for at facilitere aktiviteterne og den efterfølgende opfølgning. 

Heldigvis findes der dygtige teambuilding bureauer, der opererer i hele landet og for alle størrelser af grupper. 

De er selvsagt professionelle, også i forhold til at skabe læring. Så deres arrangementer vil ofte give jer endnu større value for money. 

Så overordnet kan man sige, at I med fordel kan vælge at arrangere selv, når formålet med teambuildingen er at ryste sammen. Eller hvis den, der arrangerer, har gode kompetencer i forhold til teambuilding og opfølgning. Eller hvis I har et begrænset budget. 

Hvis I derimod har læringsmål med teambuilding (f.eks. udvikling af teamets kommunikation og samarbejde), og ikke har tiden eller evnerne, men til gengæld har pengene, kan I med fordel vælge et teambuilding bureau.

I kan også vælge en kombiløsning, hvor I selv arrangerer en aktivitet, og så får en professionel konsulent til f.eks. at facilitere dialogen bagefter. 

 

 

Teambuilding, firmaarrangementer og firmaevents i København, Århus og resten af landet

Teambuilding kan heldigvis holdes i hele landet. Nogle af de aktiviteter og leverandører, du finder på Funguide, er landsdækkende. Andre er mere lokale. Men uanset hvor du/I gerne vil på teambuilding, er der nogle gode muligheder. Læs med her. 

 

Teambuilding og firmaarrangementer i København

I København, Frederiksberg, Amager og resten af Hovedstadsområdet finder I naturligvis et væld af forskellige teambuilding aktiviteter og udbydere. 

I kan f.eks. vælge meget fysiske aktiviteter som f.eks. klatring, sport, sejlads, dans, bowling, lasergame, paintball og lignende. 

Eller I kan finde mere rolige og kreative aktiviteter som f.eks. madlavningskurser, keramikkurser, smykkeværksteder eller lignende. 

Og hvis I er mere til at løse opgaver sammen, kan I f.eks. vælge et escape room, eller I kan få et professionelt teambuilding bureau til at arrangere en sjov team event.

Man kan også besøge Glyptoteket eller Flakfortet

Få inspiration til gode firma aktiviteter i hovedstadsområdet: Teambuilding København

 

Teambuilding i Århus, Aalborg og Jylland

I Jylland finder I ligeledes mange aktiviteter, både i Århus, Aalborg og omegn, såvel som i det øvrige Jylland. 

Igen kan I med fordel vælge en sjov sport eller spil, f.eks. en vandsport som supboard eller kano, eller en landsport som f.eks. minigolf, bowling, disc golf eller lignende. 

Eller I kan vælge en lækker gastronomisk oplevelse som f.eks. en smagning, cocktailkursus eller madlavningskursus. 

 

I kan også have fokus på velvære som f.eks. vildmarksbad.

Eller I kan styrke teamets samarbejde og kommunikation gennem opgaveløsning f.eks. escaperooms, eller professionelt afholdte teambuilding aktiviteter.

Få ideer til teambuilding aktiviteter i Vejle, Kolding, Horsens, Esbjerg, Herning, Midtjylland, Viborg, Randers, Silkeborg og resten af Jylland her: Teambuilding og firmaarrangement Jylland.

Få ideer til teambuilding aktiviteter i Århus, Randers, Skanderborg og Østjylland her: Firmaarrangement og teambuilding Århus

Få ideer til teambuilding aktiviteter i Aalborg og Nordjylland her: Firmaarrangement og teambuilding Aalborg

 

 

Teambuilding i Odense og på Fyn

I Odense og på Fyn finder man også gode muligheder for teambuilding. 

I kan vælge teambuilding, der er mest fysisk betonet, som f.eks. bowling, minigolf, lasergames, bumper fodbold eller lignende. 

Eller I kan vælge at løse sjove opgaver, f.eks. escaperooms eller sjove spil arrangeret af professionelle teambuilding firmaer. 

Alternativt kan I fokusere på nydelse f.eks. med smagning eller madlavning. 

Se inspiration til teambuilding ideer i Odense og på Fyn 

 

Teambuilding på Nordsjælland og resten af Sjælland og Lolland Falster

På Sjælland, i Nordsjælland og i Roskilde området finder du/I også mange spændende ideer til teambuilding. 

Det kan være I foretrækker en dejlig oplevelse i naturen sammen, som f.eks. ridning, udendørs minigolf, at sejle, eller at køre segway. 

Eller måske vil I hellere rykke indendørs og prøve virtual reality, escape rooms, bowling, gokarts eller lignende. 

Hvis I vil sikre god læring, kan I med fordel opsøge et teambuilding bureau, der kan hjælpe jer med at skabe øvelser, der udvikler samarbejde og kommunikation. 

Se flere ideer til teambuilding og firmaevents på Sjælland og Lolland Falster

Teambuilding Nordsjælland

Bornholm

På Bornholm finder I også flere muligheder og ideer til teambuilding aktiviteter. 

I kan f.eks. få en gastronomisk oplevelse i form af en smagning eller et cocktailkursus. 

Eller I kan få tilrettelagt en teambuilding aktivitet for hele arbejdspladsen af et professionelt teambuilding bureau. De laver en sjov og lærerig event, hvor I f.eks. skal løse en udfordrende opgave sammen. 

Se vores inspiration til teambuilding aktiviteter på Bornholm HER. 

 

 

Teambuilding og firmaarrangement FAQ

Vi har samlet en række præcise og korte svar på de mest stillede spørgsmål om firmaarrangementer, teamevents og teambuilding her:

+

Hvad er teambuilding?

Teambuilding handler om at bygge teamet op til at have et velfungerende samarbejde, hvor opgaverne løses effektivt.

Ofte er teambuilding en sjov eller interessant aktivitet, som der er et læringsmål med. Læringsmålet kan f.eks. være, at deltagerne skal kommunikere bedre, så de bedre kan løse teamets opgaver sammen. Forskellige typer teambuilding understøtter forskellige læringsmål.

+

Hvorfor teambuilding?

Når mennesker skal løse opgaver sammen, kan det potentielt gå rigtigt godt – eller det kan gå rigtig skidt.

Dårlig kommunikation, konflikter, manglende brug af medlemmernes særegne styrker mm. kan alt sammen bidrage til, at teamet arbejder ineffektivt.

Teambuilding sigter på at styrke relationer, kommunikation, samarbejde mm, dvs. alt den “bløde olie i maskineriet”, der ofte er afgørende for teamets performance og effektivitet. 

+

Hvad kan man lave som teambuilding?

Der er uendeligt mange aktiviteter, der kan bruges som teambuilding. Traditionelt bruger man fysiske aktiviteter såsom lege, sport og spil.

Men det er også blevet stadig mere populært at bruge aktiviteter, der er knapt så fysisk krævende såsom madlavning, problemløsning (f.eks.escape rooms) eller arbejde med teamprofiler.

Nogle vælger selv at stå for aktiviteterne, andre hyrer et bureau.

+

Hvad kan man lave med sine kollegaer?

Hvis du gerne vil lave noget hyggeligt med dine kolleger, så er det en god idé at starte med at spørge sig selv, hvad formålet er. Hvis formålet er, at I bare skal ud og have nogle gode oplevelser sammen, jamen så find i fællesskab på noget, som mange af jer synes er sjovt. Det kan f.eks. være en tur i teatret, gå ud og spille minigolf, lære at lave sushi eller noget lignende.

Hvis det derimod handler om at jeres leder eller arbejdsplads gerne vil have, at I arbejder bedre sammen som team, så læs denne guide igennem, hvor du finder masser af inspiration til teambuilding.

+

Hvorfor er teambuilding vigtigt?

Teambuilding er vigtigt, fordi at teamets samarbejde som regel er afgørende for, om teamet kan løse opgaver godt og effektivt.

Man kan bruge teambuilding i eksisterende teams for at forbedre samarbejdet. Eller i forhold til nye teams, så samarbejdsproblemer forebygges.

+

Hvad er et godt team samarbejde?

Et godt team samarbejde er blandt andet kendetegnet ved:
1) at teammedlemmerne at skarpe på de fælles mål og opgaver, og at de arbejder sammen for at nå i mål/levere
2) at der er et lavt konfliktniveau forstået ved destruktive konflikter, hvor man bruger tid på at skændes, udskamme hinanden, sabotere hinanden, bagtale hinanden osv.
3) men der må godt være en relativ høj grad af uenighed og forskellige perspektiver, så længe det giver anledning til konstruktive diskussioner, der kvalificerer opgaveløsningen
4) at teamet har en konstruktiv og effektiv kommunikation, sådan at vigtige informationer videregives på rette tidspunkt mm
5) at roller og forventninger er tydelige og realistiske

+

Hvad er vigtigt for samarbejdet i et team?

Det, der er vigtigt for samarbejdet i et team er bl.a.:
1) at man har en god, respektfuld og ligeværdig kommunikation
2) at man kender og inddrager hinandens styrker og perspektiver i opgaveløsningen – især hvis det er en kompliceret opgave, der kalder på mange forskellige styrker i forbindelse med opgaveløsningen
3) at man kan tilsidesætte personlig kemi til en vis grad og fokusere på opgaven – man kan sagtens arbejde godt sammen, selvom man ikke har lyst til at tage på skiferie sammen!
4) at man har fælles mål og interesser, og at man ikke f.eks. belønnes individuelt for teamets resultater. Det kan lede til konflikter og gøre, at teamets medlemmer bliver mindre motiverede for at hjælpe hinanden.

+

Hvor lang tid tager teambuilding?

Teambuilding kan tage alt fra 10 minutter (f.eks. en kort leg) til flere dage. Det vigtige er at vælge den rette aktivitet ud fra, hvad formålet med teambuildingen er.

De fleste ideer til teambuilding aktiviteter, vi har beskrevet i denne guide, tager mellem 2-6 timer.

+

Hvor mange skal man være til teambuilding?

Den nedre grænse for, hvor mange man skal være, før man kan lave teambuilding, er 2 personer.  Der er til gengæld ingen øvre grænse for, hvor mange man kan være.

Men i praksis er det vigtigt, at teamet afgrænses som “mennesker der i fællesskab løser en fælles opgave”.

+

Hvad er forskellen på Teambuilding og et firmaarrangement eller firmaevent.

Det er ofte overlappende begreber – men Teambuilding har mere fokus på faglighed og læring, hvorimod et firmaarrangement og et firmaevent mere handler om at deltagerne hygger sig og styrker det sociale fælleskab.

Husk at det ene ikke udelukker det andet.